Jövő héttől rezsicsökkentés: 14,5 %-kal olcsóbb lesz a víz!

A Makorot víztartálya - fotó: wikipedia

A háztartások már a jövő héttől 14,5 százalékkal, a mezőgazdászok pedig 20 százalékkal olcsóbban kapják a vizet, mert mint Juvál Steinic energia és vízgazdálkodási miniszter egy mezőgazdálkodással foglalkozó honlapnak elmondta, mostantól nem nyeli el az államkassza az évente mintegy 300 millió sékeles illetékeket, hanem visszaadja a fogyasztóknak.

A kneszet januárban fogadta el az erről szóló törvénymódosítást, s a Makorot, a vízgazdálkodási vállalat ennek alapján kikalkulálta a naprakész – olcsóbb!!! – vízárakat.

A magánfogyasztók köbméterenként 6.54 sékelt fizetnek majd a vízért fejenként és háztartásonként az első 3,5 köbméterig. A vízügyi hatóság szerint ezzel az utóbbi négy évben összesen 30 százalékkal csökken a víz ára Izraelben.

Az új vízszabályozás és vízárak persze nem mindenkit töltenek el örömmel, mert az állam kikiáltása óta voltak olyan kivételezett mezőgazdasági fogyasztók, akik nem a Makorottól, hanem más vízellátóktól kapták sokkal olcsóbban a vizet. Számukra, – például a Galileában élő földművesekre – hátrányosan hat az egységesítéssel is járó törvénymódosítás, mert nekik még az olcsóbb Makorot árak is jelentős emelkedést jelentenek.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.