Izrael “egészségesebb, de szegényebb”, mint korábban

Grafika: Taub Központ
Grafika: Taub Központ

A Szociálpolitikai Tanulmányok Taub Központja vasárnap ismertette legújabb kutatásainak eredményét, melyből kiderült: Izrael oktatási rendszere javul és a munkanélküliségi ráta is csökken, de a jövőbeli kilátások messze nem olyan rózsásak, mert a hatóságok nem készülnek fel az öregedő népesség generálta problémákra és az egyre szélesebb körű szegénység kezelésére – adta hírül a ynet internetes hírportál.

A rendelkezésre álló jövedelem tekintetében Izrael továbbra is a 35 legfejlettebb OECD-ország között foglal helyett. Az éves szinten 30 ezer USD átlagbér a lista utolsó harmadára jogosít fel minket. A Taub Központ tanulmányából az is kiderül, hogy ez a gazdasági növekedés hosszú távon nem fenntartható, ugyanis az elkövetkező években a népesség jelentős hányada kilép a munkaerőpiacról.

Miközben örvendetes tény, hogy a várható élettartam nő (80,4 év), ezt nem követi ugyanilyen mértékű népességnövekedés, főleg nem a zsidók között. Jelenleg a munkaképes korú lakosság (18-63 év) az össznépesség 45 százaléka, kétharmaduk (3,9 millió fő) dolgozik, de a szakemberek szerint  az öregedő korfa miatt 2025-re csupán a népesség 42%-a tartozik majd a munkaképesek közé. 2035-re a 70 év felettiek száma a mostani 610 ezerről 1,24 millióra nő, miközben a lakosság többi csoportjában várhatóan csak 31 százalékos növekedést regisztrálnak majd.

Az egy főre jutó GDP tekintetében Izrael az OECD-országok közül a 22. helyen áll a 33 190 USD-os teljesítményével, de a bonyolult izraeli bürokrácia miatt a Világbank fejlettségi listáján Izrael csak az 52. helyen található.

A WHO legfrissebb kutatásai szerint Izrael a 10. az egészséges életkilátások tekintetében, itt csaknem 72 éves korukig betegség nélkül élnek az emberek. Az évek folyamán csökkent a szívbetegségen, agyvérzésen átesők száma, és egyre kevesebb a veleszületett rendellenességel világrajöttek aránya, viszont a világ más fejlett országaihoz hasonlóan Izraelben is folyamatosan nő a cukorbetegségben szenvedők száma. Emellett minden évben nő az egészségügyi kiadások mértéke, de ezt nem az állami szerepvállalás növekedése okozza, sokkal inkább az, hogy a gazdagabb réteg egyre többet költ az egészségére.

Ami az izraeli pedagógusok és az oktatás helyzetét illeti, jelentős javulás tapasztalható, míg 2010-ben a tanárok átlagbére messze a legalacsonyabbak között volt az OECD-országok listáján, mára a helyzet látványosan javult, az átlagos tanári bér magasabb, mint az átlagos munkavállalói fizetés – derül ki a ynet összeállításából.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.