Az oroszok már a spájzban vannak?

Mikhail Mirilashvili - fotó: Crime Russia
Mikhail Mirilashvili - fotó: Crime Russia

Arije Deri belügyminisztert és feleségét, Jafa Derit 11 órán át faggatták a rendőrség 433-as, a fehérgalléros bűnözést üldöző épületében. És a média már azt is kiderítette, hogy ki volt az a 14 gyanúsított, akiket váratlanul szintén kihallgatásra rendeltek a nyomozók a pénzmosással és korrupcióval vádolt miniszter ügyében.

A legérdekesebb, legszínesebb közülük az orosz-georgiai-izraeli (grúz) zsidó Michael Mirilasvili és fia, Jichák, róluk szólnak ezekben a napokban az izraeli hírportálok.

Kik is ők, és hogy kerülnek az újabb Deri ügy közepébe?

Michael Mirilasvili vagyonát 3 milliárd dollárra becsülik, s ezzel a hatodik helyre teszik a leggazdagabb izraeli oligarchák listáján. Övék (volt) a Vkontakte orosz társadalmi média hálózat, aminek negyven százalékától megváltak 1,12 milliárd dollárért. Részesedésük van az izraeli gázkitermelést végző ILDC Energy-ben, befektető cégekben, gyémántüzletekben, technológiai vállalkozásokban.

Jicháké a húszas tévécsatorna, ami hagyományőrzésre, vallási műsorokra kapta a sugárzási engedélyét, és sokaknak feltűnt, amikor kiváló kormányközeli kapcsolatainak köszönhetően nemrég megszerezték a parlamenti közvetítések jogát is. Jelenleg újrafogalmazzák magukat, mint jobboldali hírcsatorna.

Az 1960-ban, Georgiában (Grúziában) született Michael Mirilasvili Szentpéterváron, – akkor még Leningrádon – szerzett orvosi diplomát, majd az üzlet világa felé fordult. Ingatlanüzleteken szedte meg magát, majd az olaj, a gyémánt és a média világa felé lépett, ma is számos plázája és kaszinója van Oroszországban. A megkeresett pénzekből gyakran jelentős összegeket adományozott zsidó szervezeteknek, intézményeknek, és számos pozíciót töltött be zsidó szervezetekben.

Szépen ívelő karrierjét egy bűnügy törte derékba. Édesapját 2000 augusztusában fényes nappal Szentpéterváron elrabolták, majd két nap után szabadon engedték. Másfél hónap múlva megtalálták elrablóinak holttestét. 2003-ban Michael Mirilasvilit 12 évre ítélték emiatt, amiből nyolcat le is ült. Jogászai Európához, a strasbourgi bírósághoz fordultak, amely igazságtalannak minősítette ítéletét. Az is lehet, hogy az egész történetet befeketítésére rendezték meg?

2009-ben, szabadulása után Izraelbe tette át székhelyét. Szavionban, Izrael Rózsadombján él villájában, ahol rendszeresen vendégül lát politikusokat, vallási vezetőket, és bőkezűen támogatja a neki tetsző személyeket, ügyeket. Jona Mecger perében került nyilvánosságra, hogy negyedmillió sékelt adott a rabbinak fia esküvőjén ajándékba.

A Deri-ügybe azért került be, mert több százezer dollárt adományozott a Jafa Deri vezette jótékonysági alapítványoknak, és a rendőrség gyanúja szerint a Deri házaspár az ott lévő pénzeknek megszüntette közpénz jellegét, vagyis becsatornázták saját maguknak. Arije Derit  egyszer már elítélték, és 2000-ben megkezdte korrupciós ügyekben rámért 22 hónapos büntetésének a leülését. De akkor egyszerűbb dolga volt a rendőrségnek, mert egyszerűen a zsebébe nyomott, kezébe átadott csúszópénzeket kellett rábizonyítani.

Ha igaznak bizonyulnak a vádak, akkor tanult múltbéli hibájából, és ezúttal – a tízes tévé beszámolója szerint – sokkal kacskaringósabb módon kerültek hozzá a pénzek, a felesége vezette, jótékonykodással foglalkozó alapítványokat felhasználva, ott fiktíven foglalkoztatva, és bért fizetve családtagjainak.

Kérdés, minderről tudott-e például az egyik adományozó, Michael Mirilasvili, s várt-e ellenszolgáltatást, s ha igen mifélét, az átadott pénzekért? A tulajdonában lévő húszas tévé látványos sikerei mindenesetre legalábbis felvethetik a politikus esetleges megkenésének gyanúját. Amit persze a rendőrségnek és az ügyészségnek bizonyítania kell, ahogy azt is, hogy a Deri házaspár szándékosan, saját gyarapodásának érdekében használta fel a jótékonykodás intézményét.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.