Netanjahu: Izrael mindenképpen megtartja a biztonsági ellenőrzést Ciszjordánia felett

Ellenőrző pont Rámalláhnál - fotó:wikipedia

Izrael mindenképpen megtartja a biztonsági ellenőrzést Ciszjordánia felett, szülessen bármilyen megállapodás is a palesztinokkal, de így fog cselekedni egy egyezmény hiányában is – jelentette ki Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök az 1967-es hatnapos arab-izraeli háború 50. évfordulóján a közép-izraeli Latrúnban elmondott beszédében.

Netanjahu szerint Izrael “igazi békét” szeretne elérni szomszédjaival, ugyanakkor gondoskodnia kell saját biztonságáról is. “Ebből az okból bármely megállapodásban, vagy akár annak hiányában is, megtartjuk a biztonsági ellenőrzést a Jordán folyótól nyugatra fekvő teljes térségben” – tette hozzá.

Az 1967-es háború tanulságairól szólva elmondta: a példa nélküli amerikai katonai segítség dacára Izrael nem hagyatkozhat védelmi kérdésekben egyedül a szövetségeseire. “Sosem bízzuk a sorsunkat másokra. Tiszteletben tartjuk szövetségeseinket, mindenekelőtt nagy barátunkat, az Egyesült Államokat, amelynek a támogatását nagyra értékeljük. De az igazság pillanatában Izraelnek készen kell állnia, és képesnek kell lennie komoly és halálos csapást mérnie bárkire, aki ártani akar neki” – hangoztatta Netanjahu.

1967. június 5-én tört ki a harmadik, úgynevezett hatnapos arab-izraeli háború, amellyel Izrael Egyiptomtól megszerezte a Gázai övezetet és a Sínai-félszigetet, Szíriától a Golán-fennsíkot, Jordániától pedig Ciszjordániát és a teljes Jeruzsálemet.

A palesztinok független államot szeretnék létrehozni Ciszjordánia és a Gázai övezet területén Kelet-Jeruzsálem fővárossal, s elutasítanak bármely izraeli katonai jelenlétet jövendő államukban, míg a zsidó állam nemzetbiztonsági létérdekének tartja, hogy valamilyen formában csapatokat állomásoztasson Ciszjordánia területén.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSMTI