Már megint azok a huszas évek Amerikában

The Betty Bears lemezbemutató koncert

The Betty Bears - fotó: Facebook
The Betty Bears - fotó: Facebook
miként számol be a magyar nyelvű izraeli és magyarországi média Izraelről  

Ha lenne egy időgépem, biztosan elmennék vele Amerikába, az első világháború utáni évekbe. Nem katasztrófaturizmusból, hanem zenét hallgatni. New Orleansba és Chicagoba mennék először. Folyó- és tóparton nézelődnék, bolyonganék és rettegnék a kikötőkben. Járnék kocsmáról kocsmára fiúruhában, és csak hagynám, hogy átmosson a muzsika. Kezet szorítanék a kitűnő zenészekkel, akik még nem tudják, hogy mit hagynak majd maguk után, és hányan igyekeznek majd hangról hangra lejátszani a szólóikat.

Bámulnám a táncosokat. Azokat a feketéket, akik sosem táncoltak fehéreknek elvből, és azokat, akik a showbizniszbe való bekerülés keserű pirulájaként lenyelték a fajvédelem szégyenletes darabkáit. A jazzért való rajongással nem szoktak gyanúsítani, mert a free jazzt és a standardokat mutogatták, én pedig a dixielandért, swingért és a ragtime-ért lelkesedtem, amire fintorogtak, hogy az nem is jazz, pedig de. Szeretem, ha értem, amit játszanak, kellenek a fúvósok, a zongora, nem elég a gitár meg a bőgő. Nekem pont jó a Louis Armstrong meg az Ella Fitzgerald, és ezzel nagyjából el is árultam mindent.

Időgép hiányában vissza kell huppannom az egyre forróbb izraeli nyárba. Viccből elvitethetem magamat a közeli kies Kiryat Gatra, ami Chicago testvérvárosa, de ennél sokkal jobb, ha  elmegyek Jeruzsálembe a “Colelet Ceubába”. Június 24-én lesz a The Betty Bears lemezbemutató koncertje. Ott aztán nyolcan foglalkoznak majd a színpadon azzal, hogy megmutassák mi is az a jazz, amit én szeretek. Szénné játszották már magukat a szent városban, hisz odavalósiak egytől egyig, de nem adnak ki minden héten lemezt, ezért aztán nagy buli lesz, igazi ereszd el a hajam! Este tízkor kezdenek, hetven a jegy, de elővételben hatvanért is odaadják.

Én szóltam….

http://yellowsubmarine.org.il/?post_type=show&p=9310&lang=en

The Betty Bears - fotó: Facebook
The Betty Bears – fotó: Facebook