Most már aztán igazán nyár van, párszor a légkondi is ment a héten, és megjelent a sárgabarack a piacon. Igaz ami igaz, ez nem az a sárgabarack amit otthon megszoktam, valahogy nem olyan édes, nem olyan intenzív az íze. Emlékszem, az utolsó otthoni nyaramon tíz kiló gönci barackot főztem lekvárnak, azt az ízt itt persze hiába keresem. Egy pár üveg jött velünk a bőröndben, de még az első évben el is fogyott. Kinek mi a fontos ügye ha személyenként 3 bőrönd a limit. Azt hiszem, nem lesz meglepő, hogy szerintem 2 bőrönd csak konyhafelszerelés volt, minden más nélkül tudok élni :).

Szóval vettem barackot, de valahogy nem volt olyan, és hogy mégis legyen belőle valami finom, összedobtam egy barackos, édesburgonyás csirkemellet fahéjjal, meg pici datolyamézzel. Ezzel méltó helyen végezte a barackom, és így isteni volt. Lehet, hogy később, ha találok kicsit édesebb darabokat, kipróbálom a lekvárfőzést is, és inkább majd azt is illatos fűszerekkel főzöm, hogy ne tudjam összehasonlítani az isteni göncivel.

Ebben a receptben az is szuper nyárias, hogy max. fél óra alatt megvan, nem kell sokat a konyha melegében szenvedni.

Hozzávalók:

  • 60 dkg csirkemell filé
  • 5-6 kisebb sárgabarack
  • 2 ek. vaj, vagy olívaolaj
  • 1db kisebb édesburgonya
  • 2 ek. datolyaméz
  • 1 kk. szecsuáni bors
  • csipet fahéj, és ras el hanout fűszerkeverék
  • só és bors

A barackokat kimagozom, nagyobb szeletekre vágom, és feldarabolom az édesburgonyát vékonyan, hogy gyorsan megsüljön.

A vaj felét serpenyőben felforrósítom, rádobom a barackokat és az édeskrumplit, rácsorgatom a datolyaszirupot, és nagy lángon pár perc alatt karamellizálom.

Isteni baracklekvár illat lesz tőle a konyhában. De fontos, hogy a barack ne főjön szét teljesen, maradjon meg a formája.

Kiszedem a serpenyőből, félrerakom, majd a vaj másik felén átpirítom a vékony csíkokra felvágott csirkemellet. Sózom,  borsozom, hozzáadom a félrerakott barackot, a krumplit, a mozsárban megtört szecsuáni borsot, picike fahéjat, majd fedő alatt pár perc alatt összepárolom. A végén fedő nélkül, nagy lángon a keletkezett levét besűrítem. Illatos basmati rizzsel tálalom.

Betaávon!

Sárgabarackos csirkemell – fotó: Szabó Balázs

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.