Vigyázó szemetek Tel-Avivra vessétek

8. ISDEF Terrorelhárítási konferencia és vásár

Az elmúlt hetek Európai merényleteinek fényében talán nem meglepő, hogy kiemelkedő nemzetközi figyelem kíséri az ISDEF ezévi előadásait és bemutatóit. A kedd óta zajló seregszemlére 15 ezer látogatót várnak a világ minden pontjáról, akik ezúttal 300 kiállító legújabb fejlesztéseivel ismerkedhetnek. A vásár egyik sztárja valószínűleg az izraeli-német kooperációban készült CBRN robot lesz, amelynek kezelői akár 300 méter távolságról semlegesíthetik a piszkos bombák irányítószerkezetét.

ISDEF plakát

Izrael 2016-ban 95 milliárd dollár értékben exportált árucikkeket és szolgáltatásokat, ez 3 százalékkal több, mint az egy évvel korábbi érték. Nem meglepő, hogy a teljes export csaknem fele (41 milliárd dollár) a high-tech szektorhoz kapcsolódik, jól teljesített a védelmi ipar is, amely 6,5 milliárd dollár értékben exportált katonai eszközöket. A szektor egy év alatt 14 százalékkal nőtt, leginkább a védelmi célú eszközök iránti fokozódó kereslet miatt. Az eladások 20 százaléka a légi iparhoz kapcsolódik, 8 százalék a kibertámadások elhárítására alkalmas technológiák és eszközök értékesítése. Izrael legnagyobb védelmi ipari piaca az ázsiai csendes-óceáni térség, 2,6 milliárd dollárral, Európa tavaly 1,79 milliárd dollár értékben vásárolt, Észak-Amerikába 1,265 milliárd dollár, Latin-Amerikába 550 millió dollár, Afrikába 275 millió dollár értékben exportáltunk.

A június 6-8 között zajló rendezvény elnöke, Tomer Avnon szerint az ISDEF nem egy tipikus fegyverkiállítás, az itt zajló konferenciáknak köszönhetően sokkal inkább egy olyan nemzetközi platform, ahol a különböző kormányok releváns döntéshozói megismerkedhetnek a nemzetközi védelmi iparág legújabb fejlesztéseivel, stratégiai együttműködések születhetnek olyan partnerek között, akik más fórumon talán nem ülnének egy asztalhoz.

A 2016-os rendezvényhez képest az ISDEF mérete és kiállítói száma idén megkétszereződött. A legtöbb standon terrorelhárítási és biztonsági berendezéseket mutatnak be. A növekvő kiber terrorizmus miatt, nagy figyelem kíséri a kiber szekcióban prezentáló vállalkozásokat is. Az izraeli-indiai kapcsolatok idei, 25 éves évfordulójához kapcsolódóan 35 indiai védelmi ipari cég termékei láthatóak. A 2010-es Mavi Marmara konfliktus óta nehézkes izraeli-török kapcsolatok javulását jelzi, hogy a kiállítók között ezúttal három török vállalat is jelen lesz. A rendezvényen részt vesz több muszlim ország képviselője is, jelezték érkezésüket Bosznia, Indonézia, Mali, Marokkó képviselői, de nem hivatalos küldöttségként lesznek látogatók Jordániából, Egyiptomból és Malájziából is.

A kiállítás egyik kiemelt bemutatója a német TELEROB céghez kötődik, amely izraeli együttműködéssel fejlesztette ki a világ első szabotázs robotját. A CBRN robot széleskörű szenzorainak köszönhetően képes azonosítani a kémiai és biológiai anyagokat. Úgy tervezték, hogy  szűk helyen, változatos terepviszonyokon, akár mozgó járművön is eljut a céljához. Erős karja segítségével egy 75 kilogrammos bombát is el tud szállítani a távolabbi semlegesítési pontra.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSIzraeli média / ISDEF