Kétszázezren vettek részt a meleg büszkeség legnagyobb izraeli felvonulásán Tel-Avivban

Tel-Aviv Gay Pride Parade, 2015 - fotó: GeorgeDement / Flickr
Tel-Aviv Gay Pride Parade, 2015 - fotó: GeorgeDement / Flickr

Az idén is hatalmas tömeg, kétszázezer ember vett részt Tel-Avivban a meleg büszkeség – évente megrendezett – legnagyobb izraeli felvonulásán – jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet pénteken.

Komoly biztonsági óvintézkedésekkel, sok száz rendőr, katona és önkéntes felügyeletével tartották az idén is a tel-avivi meleg seregszemlét, a felvonuláson nem lehetett fegyverrel, kerékpárral és a városban igen népszerű elektromos kerékpárral részt venni.

Az erkélyekre tűzött szivárványszínű zászlók erdeje fogadta a város utcáin színpompásan hömpölygő menetet, amelynek központi témája ezúttal a biszexuálisok társadalmi egyenlőségért és méltóságáért folytatott küzdelme volt.

Mivel ebben az évben még a szokásosnál is nagyobb volt a hőség a tengerpartra vezető felvonulás napján, a mentők és a rendezők a fokozott vízivásra és az alkoholfogyasztás mellőzésére szólították fel az izraelieket és a külföldről érkezett vendégek tízezreit.

“A parádé jelszava: légy önmagad!” – mondta Ron Huldai, Tel-Aviv polgármestere a menet elindulásakor, és figyelmeztetett arra, hogy még hosszú út vezet a melegek teljes jogegyenlőségéhez.

Izraelben a melegek jogegyenlőségért folytatott harca meglehetősen sikeres, ma már a lakosság túlnyomó többsége támogatja ügyüket – derült ki a The Jerusalem Post című angol nyelvű újság honlapján pénteken bemutatott egyik felmérésből.

A június elején megkérdezett izraeli zsidók hetvenkilenc százaléka a melegházasságok vagy hivatalos élettársi kapcsolatok mellett foglalt állást. A különböző politikai pártok hívei egységesek voltak a kérdésben, csak az ultraortodox vallásos pártok közönsége vélekedett ellenkezőleg.

A kutatás szerint a melegházasság elfogadottsága az utóbbi évtizedekben folyamatosan emelkedett az izraeli közvéleményben. 2009-ben a lakosságnak csak csekély többsége, ötvenhárom százaléka állt mellé, de mára ez az arány jelentősen megnőtt, mégpedig hetvenkilenc százalékra.

Tel Aviv Pride 2017

Szavazás eredménye

Loading ... Loading ...

Ha tetszett az írás, támogass bennünket, hogy többet és jobbat készíthessünk!