miként számol be a magyar nyelvű izraeli és magyarországi média Izraelről  

“Nyilvánvaló, hogy hiányzik valami abból, ahogy éljük az életünket. De vajon mi? Én úgy vélem, az alapvető probléma az, hogy minden területen túlságosan nagy figyelmet szentelünk a külsőségeknek, az anyagiaknak, és túlságosan keveset az erkölcsöknek és a belső értékeknek.
A vallás sok millió embernek nyújtott segítséget a múltban, sok milliónak segít ma, és sok milliónak segít majd a jövőben is. Azonban ma már sokan vannak a világon, akik egyik vallás tanításait sem követik. Egy adott vallásra épülő etika csak az emberek egy részét képes megszólítani; nem értelmezhető minden ember számára.
Ma olyan etikai megközelítésre van szükség, amely nem a vallásra épül, s ezért egyaránt elfogadható azok számára, akik hittel élnek, és azok számára is, akik nem: egy világi etikára.”
[Tenzin Gyatso, Őszentsége a Dalai Láma: Túl a valláson]

Ma körülbelül 300 ezer izraeli állampolgár vallási státuszát “egyéb”-nek határozza meg a Statisztikai Hivatal, mert a Halaha szerint nem számítanak zsidónak. A hétköznapi életben minden tekintetben izraeliek, de komoly nehézségekbe ütköznek házasság, válás, temetés és más olyan események kapcsán, melyek az ország zsidó jellegével együtt járnak.

A hosszadalmas betérés egyszerűbbé tételének érdekében már Shlomo Goren rabbi szorgalmazta a folyamat hadseregen belüli lebonyolítását. 2001-ben Elazar Stern, mint nevelési főparancsnok kezdeményezte a hadsereg kereteiben történő betérési folyamat felállítását.

A hadsereg betérési programja a Nativ tanfolyam, ami három részből áll:

  1. Nativ kurzus – a zsidó izraeli identitás tanfolyama, nem zsidó új bevándorlók és gyermekeik számára, időtartama 7-10 hét.
  2. Betérési szeminárium alef – azon nem zsidók számára, akik folytatni kívánják a betérés folyamatát, időtartama 3-4 hét.
  3. Betérési szeminárium bet – azok számára, akik be kívánják fejezni a betérés folyamatát, időtartama 3-4 hét.

A tanulás bentlakásos vagy nyitott formában történik. A tanfolyamok között legalább egy hónap szünetet tartanak. A tanulmányok befejezése után a betéréssel foglalkozó katonai bíróság tárgyalása következik. Aki sikeresen átesik a tárgyaláson, azt

körülmetélésre és rituális fürdőbe küldik,

a betérés gyakorlati részének megejtésére.

A Nativ kurzus általában közvetlenül a kiképzés után kezdődik, és többek között Izrael népének történetével, judaizmussal, Tanahhal, a zsidó év és a zsidó élet körforgásával, micvákkal, cionizmussal foglalkozik, továbbá ezekkel kapcsolatos kirándulások tarkítják.

Évente több száz fiatal tér be ebben a formában. A tanfolyam elindítása óta mintegy 15 ezren vettek rajra részt. A betérők aránya körülbelül 50%. A betérők 75%-a katonalány, akiknél a ceremónia biztosítja a zsidó család folytonosságát. Ma a tanfolyam résztvevőinek nagy része Izraelben született fiatal, olyan családok gyermekei, akik több mint 20 éve érkeztek az országba.

Folytatás itt >>

Szerintem a Nativ kurzus...

Szavazás eredménye

Loading ... Loading ...
MEGOSZTÁS
Előző írásPride – Tel Aviv, szivárvány alatt
Következő írásAlagutakat találtak a Gázai övezetben ENSZ-iskolák alatt
Láncszem a természet szövedékében. És izraeli is. (A "provokál" néhány szinonímája szükség esetére: abajgat, babrál, bánt, birizgál, bizgerél, bolygat, bosszant, bőszít, cseszeget, csesztet, cukkol, dühít, feszeget, firtat, háborgat, heccel, hergel, húz, idegel, idegesít, incselkedik, ingerel, irritál, kötekedik, macerál, nem hagy békén, nyaggat, nyektet, nyúz, piszkál, piszkálódik, rejcol, szekál, szekíroz, szívózik, szurkál, zaklat, zargat, zavar, zseníroz.)