“Nyilvánvaló, hogy hiányzik valami abból, ahogy éljük az életünket. De vajon mi? Én úgy vélem, az alapvető probléma az, hogy minden területen túlságosan nagy figyelmet szentelünk a külsőségeknek, az anyagiaknak, és túlságosan keveset az erkölcsöknek és a belső értékeknek.
A vallás sok millió embernek nyújtott segítséget a múltban, sok milliónak segít ma, és sok milliónak segít majd a jövőben is. Azonban ma már sokan vannak a világon, akik egyik vallás tanításait sem követik. Egy adott vallásra épülő etika csak az emberek egy részét képes megszólítani; nem értelmezhető minden ember számára.
Ma olyan etikai megközelítésre van szükség, amely nem a vallásra épül, s ezért egyaránt elfogadható azok számára, akik hittel élnek, és azok számára is, akik nem: egy világi etikára.”
[Tenzin Gyatso, Őszentsége a Dalai Láma: Túl a valláson]

Ma körülbelül 300 ezer izraeli állampolgár vallási státuszát “egyéb”-nek határozza meg a Statisztikai Hivatal, mert a Halacha szerint nem számítanak zsidónak. A hétköznapi életben minden tekintetben izraeliek, de komoly nehézségekbe ütköznek házasság, válás, temetés és más olyan események kapcsán, melyek az ország zsidó jellegével együtt járnak.

A hosszadalmas betérés egyszerűbbé tételének érdekében már Shlomo Goren rabbi szorgalmazta a folyamat hadseregen belüli lebonyolítását. 2001-ben Elazar Stern, mint nevelési főparancsnok kezdeményezte a hadsereg kereteiben történő betérési folyamat felállítását.

A hadsereg betérési programja a Nativ tanfolyam, ami három részből áll:

  1. Nativ kurzus – a zsidó izraeli identitás tanfolyama, nem zsidó új bevándorlók és gyermekeik számára, időtartama 7-10 hét.
  2. Betérési szeminárium alef – azon nem zsidók számára, akik folytatni kívánják a betérés folyamatát, időtartama 3-4 hét.
  3. Betérési szeminárium bet – azok számára, akik be kívánják fejezni a betérés folyamatát, időtartama 3-4 hét.

A tanulás bentlakásos vagy nyitott formában történik. A tanfolyamok között legalább egy hónap szünetet tartanak. A tanulmányok befejezése után a betéréssel foglalkozó katonai bíróság tárgyalása következik. Aki sikeresen átesik a tárgyaláson, azt

körülmetélésre és rituális fürdőbe küldik,

a betérés gyakorlati részének megejtésére.

A Nativ kurzus általában közvetlenül a kiképzés után kezdődik, és többek között Izrael népének történetével, judaizmussal, Tanahhal, a zsidó év és a zsidó élet körforgásával, micvákkal, cionizmussal foglalkozik, továbbá ezekkel kapcsolatos kirándulások tarkítják.

Évente több száz fiatal tér be ebben a formában. A tanfolyam elindítása óta mintegy 15 ezren vettek rajra részt. A betérők aránya körülbelül 50%. A betérők 75%-a katonalány, akiknél a ceremónia biztosítja a zsidó család folytonosságát. Ma a tanfolyam résztvevőinek nagy része Izraelben született fiatal, olyan családok gyermekei, akik több mint 20 éve érkeztek az országba.

Folytatás itt >>

Szerintem a Nativ kurzus...

Szavazás eredménye

Loading ... Loading ...

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.