Jelentős pénzbírságra ítéltek egy izraeli újságírót a Netanjahu házaspár által indított perben

A Netanjahu-házaspár a tárgyalsáon- fotó: Igal Sarna facebook oldala

Egy izraeli bíróság első fokon százezer sékeles (mintegy nyolcmillió forintos) pénzbírságot szabott ki egy újságíróra, mert bizonyítottnak látta, hogy megrágalmazta a Netanjahu házaspárt – közölte a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet vasárnap.

Igal Sarna, a Jediót Ahronót publicistája a Facebookon tett bejegyzésében azt állította, hogy Sara Netanjahu a Jeruzsálem és Tel-Aviv közötti autópályán megállíttatta a miniszterelnöki konvojt, és kiszállásra késztette közös autójukból Benjámin Netanjahu miniszterelnököt, mert összevesztek és nem volt hajlandó egy kocsiban tovább utazni férjével.

A házaspár rágalmazásért beperelte az újságírót, és 279 ezer sékelt (mintegy huszonkét millió forintot) követelt kártérítésként. Márciusban a bíróság előtt azt vallották, hogy ilyen eset nem történt, és sérelmezték, hogy Sarna az eset közzététele előtt nem fordult hozzájuk kérdéseivel.

Sarna azt állította, hogy a biztonsági szolgálatnál dolgozó ismerősétől értesült az esetről, amelynek megtörténtében továbbra is bizonyos, de nem nevezte meg forrását. Azzal vádolta a kormányfőt, hogy a perrel el akarja hallgattatni és anyagilag ellehetetleníteni.

“A bemutatott esemény támadó, bántó és kínos a kormányfő számára, egy gyenge, bizonytalan, a felesége által vezérelt ember benyomását kelti” – indokolta ítéletét a bíró, aki szerint a bejegyzés legalábbis részben rosszindulatú és visszataszító volt, célja a felperesek megalázása és megszégyenítése volt.

A döntést a Netanjahu házaspár megelégedéssel fogadta, az újságíró viszont jelezte, hogy megfellebbezi a döntést.

A Jediót Ahronót Izrael egyik legnagyobb napilapja, és gyakran bírálja a miniszterelnök munkáját.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSMTI