5 ok, amiért ismét háború lesz Gázával. És 5 érv, hogy miért nem lesz.

egy szétlőtt mentőautó az Erős szikla hadműveletben - fotó: wikipedia, Boris Niehaus

Miért lehet megint háború Gázával?

1. Eddig mindig bejött a Hamásznak a harc Izraellel. A gazdasági lépésekkel sarokba szorított, és ezért népszerűségét vesztett Hamász eddig mindig Izrael rakétázásával felelt, és a háborúban újra mellé állt a lakosság, sőt a nemzetközi közvélemény is.

2. Mert a Hamásznak nincs vesztenivalója. Katarból kiutasították katonai vezetőit, a politikaiakra is hamarosan sor kerülhet, és már talán csak Teherán tudja befogadni őket, ami mégiscsak egy síita állam, miközben ők szunniták. A szervezetnek az övezet gazdasági válságára nincs semmiféle válasza, a gazdaság mindig is csak annyira érdekelte, hogy a vezérkarnak mindene meglegyen, és legyen elég nemzetközi segély az alagutakra, a fegyverkezésre, a katonai felkészülésre: leszámolni Izraellel.

3. Az alagutak miatt lesz háború. A Hamász az utóbbi években az övezet erőforrásainak túlnyomó részét az alagutak építésére fordította. Ha nem használják őket, akkor mivel indokolják szükségességüket? Ráadásul a határnál föld alatti védelmi rendszert építenek ellenük, lehet, hogy később, ha az elkészült, már nem is lehet használni az alagutakat.

4. Izrael nincsen felkészülve a háborúra, az Erős szikla hadművelet több mint hatvan áldozata után nem akarnak harcolni. Az ellenség gyönge, és nincs motivációja: ilyenkor kell támadni.

5. Elmérgesedett a viszony Egyiptommal és Jordániával, de a harcok nyomán, amikor majd megjelennek a filmfelvételek a sebesült és halott gyermekekről, majd feloldódik a nemzetközi elszigetelődés, és ismét nyomást gyakorolnak érdekükben Izraellel szemben a következő tűzszünetnél. Ez újabb 1-2 évre lehetővé teszi a rendszer fennmaradását.

Ellenérvek

1. Az eddigi háborúk után mindig csak rosszabb lett az övezet gazdasági helyzete, elmaradt a hadműveletek után megígért segélyek nagy része, nem volt, vagy csak csekély volt az újjáépítés. A lakosság elégedetlenebb, mint valaha, már spontán utcai tüntetések vannak az áramhiány miatt. Hosszú távon többet árt, mint használ a Hamásznak.

2. Mert a Hamász mindent elveszíthet. Ha az újabb háborús rombolás után még rosszabb lesz a helyzet, akár el is söpörheti a népharag. Azt pedig még ők is tudják, hogy legyőzni nem tudják Izraelt, ismét csakis vesztesek lehetnek.

3. Az alagutak miatt. Ezek egyszer használatos beruházások, Izrael nagy valószínűséggel felszámolja őket, miután egy hadművelet során bevetették őket, és kárba vész a beléjük fektetett hatalmas pénz és munka. Érdemes velük kivárni a legjobb alkalmat, a meglepetés erejét.

4. A Hamász nincs felkészülve a háborúra, nincsenek tartalékai a harcok folytatásához, nem is rakétázott hónapok óta, jelenleg nem kíván harcolni, amíg nem rendezte sorait kívül az arab országokkal és Abbásszal, belül pedig támogatottságát saját lakosságával.

5. Elmérgesedett a viszony Egyiptommal és Jordániával. A nemzetközi elszigetelődés miatt nincs, aki nyomást gyakoroljon az érdekükben Izraellel szemben a következő tűzszünetnél.

Lesz az idén (2017) háború Gázával?

  • Nem (84%, 63 Votes)
  • Igen (16%, 12 Votes)

Összes szavazó: 75

Loading ... Loading ...

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.