David Grossman - A Horse Walks into a Bar - fotó: Wikipedia/Booknet
David Grossman - A Horse Walks into a Bar - fotó: Wikipedia/Booknet

Az izraeli író Egy ló besétál a bárba címmel megjelent, magyarul is olvasható regénye nyerte a legjobb nem angolszász szerző által írt műnek odaítélt Nemzetközi Man Booker-díjat.

Ez jelenleg talán a legkomolyabb kortárs irodalmi díj a világon, 2005 óta osztják ki, de nem minden évben hirdetnek győztest. 2015-ben Krasznahorkai László nyerte el.

Grossman regénye egy izraeli kisvárosban játszódik, egy egykori döntése súlya alatt a közönsége előtt összeomló veterán komikus történetét meséli el.

Az Egy ló besétál a bárba című regényért oda voltak a kritikusok is, a legtöbben Grossman világsikert jelentő 2008-as regényének, a A világ végérének méltó párjának tartották.

A Jeruzsálemben élő Grossman az utóbbi években halmozza a nemzetközi kitüntetéseket, a mostani díját végül 13 jelölt közül ítélték neki oda. A másik nagy esélyes az idei Nemzetközi Man Booker-díjra a szintén izraeli Amos Oz volt, de esélyesként emlegették még a norvég Dorthe Norst és az elsőkönyves argentin Samanta Schweblint is. (Guardian)

Ismertető

Egy ló besétál a bárba - Scolar kiadó
Egy ló besétál a bárba – Scolar kiadó

Egy kisvárosi comedy-klubban vagyunk. A közönség izgatottan várja az esti programot. Ahelyett azonban, hogy egy vicces műsort látnának, az előadás szétesik, a a komikus pedig a szemük láttára omlik össze. A közönség nyugodtan felkelhetne, és otthagyhatná a művészt, vagy kifütyülhetné, ha nem lenne kíváncsi a férfi személyes tragédiájára. Dovalé, a lenyűgöző, kiszámíthatatlan és egyben taszító veterán stand-up komikus, felfedi fájdalmát, mely évtizedek óta marja a lelkét: egy végzetes és borzalmas választást, s a kiszolgáltatottság és a megalázottság testet-lelket megnyomorító poklát.

Grossman regénye megrázó és lélegzetelállító olvasmány. Árulások a szerelemben, hűtlenség a barátok között, magárahagyatottság a családban, bűntudat, mely feloldozásért kiált. A férfi őrlődik a színpadon a közönség iránti kötelezettsége és az önmaga iránti tartozása közt. Dovalé maró, bántó humorral provokálja a nézőket, nem tudva, nevetni fognak-e vagy sírni – és teszi mindezt úgy, hogy a közönség soraiban ott ül régi gyerekkori barátja, aki megpróbálja megérteni: vajon a komédiás miért is hívta meg erre az előadásra?

David Grossman újabb irodalmi csúcsot ért el – ez a regénye érzelmileg és irodalmilag egyenlő súlyú A világ végére című remekművével. (Vásárlás)

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁS444, Haaretz, Scolar Kiadó