Netanjahu felszólította a Palesztin Hatóságot, hogy ítélje el a pénteki jeruzsálemi merényletet

A Damaszkuszi kapu Kelet-Jeruzsálemben - fotó: Tóth László / Pixabay
A Damaszkuszi kapu Kelet-Jeruzsálemben - fotó: Tóth László / Pixabay

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szombaton felszólította a Palesztin Hatóságot, hogy ítélje el a péntek esti jeruzsálemi két összehangolt merényletet, amelyben életét vesztette egy izraeli határrendőrnő.

„A miniszterelnök követeli, hogy a Palesztin Hatóság ítélje el a támadást, és elvárja a nemzetközi közösségtől, hogy hasonlóképpen tegyen” – olvasható a kormányfői hivatal közleményében.

Netanjahu emellett – a közlemény szerint – fontolóra vette, hogy a Damaszkuszi kapu környékét „steril övezetté” nyilvánítja, ahová palesztinoknak nem fogják engedélyezni a belépést.

A Damaszkuszi kapu a kelet-jeruzsálemi óvárost övező városfal része, olyan terület, ahol palesztin jelenlét dominál. A közelmúltbeli jeruzsálemi merényletek többsége itt történt.

Péntek este két palesztin merénylő tüzet nyitott rendőrök egy csoportjára, akik viszonozták a tüzet. Egy harmadik támadó megkéselt egy rendőrnőt, aki később belehalt sérüléseibe. A rendőrök mindhárom merénylőt agyonlőtték, s a lövöldözésben több rendőr és négy civil is megsebesült.

A támadók valamennyien a ciszjordániai, Rámalláh melletti Deir Abu-Masal faluból származnak. Az izraeli hadsereg szombaton körbevette a falut, és lezárta annak környékét. A ynet hírportál szerint a katonák megkezdték a támadók házainak feltérképezését, hogy megtorlásul lerombolják őket.

A 2015 szeptembere óta tartó újabb erőszakhullámnak eddig 42 izraeli és legalább 272 palesztin áldozata volt. Rajtuk kívül életét vesztette két jordániai turista, két amerikai állampolgár, egy szudáni és egy eritreai menekült és egy brit turista is.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSMTI