Jeruzsálem fényárban, zenei aláfestéssel

Fényt hoznak a sötétbe

Fény fesztivál Jeruzsálemben - fotó: Ron Almog / Flickr
Fény fesztivál Jeruzsálemben - fotó: Ron Almog / Flickr

Június 28. és július 6. között érdemes lesz esténként a jeruzsálemi óvárosba látogatni. Nyolcadik alkalommal rendezik meg a Fény fesztivált. A Jaffa-kaputól kiindulva négy útvonalon várják a fényfestés iránt érdeklődőket.

Az esemény sikeréről sokat elárul, hogy évente összesen negyedmillióan választják ezekben a napokban az esti üzemmódot az óvárosi látogatásra. Nemzetközi csapat gondoskodik a látványról 39 installáció formájában.

Az útvonalakon duók játszanak majd akusztikus hangszereken, hogy még izgalmasabb legyen az egész. Nekem a zene után jön a többi művészeti ág, ezért örülök, hogy a szervezők rám is gondoltak.

Látnivalóból nem lesz hiány, képtelenség mindet fölsorolni, meg kell nézni, és kész! Péntek kivételével minden nap 20-23 óráig tart a mulatság.

Fény fesztivál Jeruzsálemben – fotó: Yigal Dekel / Wikipedia

A Cahal téren foglal majd helyet az Emberi generátor. Egy csomó pedálról van szó, amit egyszerre sokan lehet tekerni, és ezzel közösen áramot fejleszteni. Miután a tekerésnek ez a formája sport, ami hozzájárul az egészségünk megőrzéséhez, nem csoda, hogy ezt a munkadarabot a Maccabi egészségpénztár jegyzi.

A Jaffa-kapunál Jael Schiffman állítja ki három nagy képkeretét, amibe belépve készíthetünk magunkról emléket. Ugyanitt vár majd ránk a hatalmas világító bábu, Tobias Huseman, Fabian Seewald és Stefan Charisius közös munkája, ami Dundu névre hallgat. Öt bábmozgató segítségével fog életre kelni az óriás, hogy elmeséljen egy történetet. A Dávid-toronynál a holland Ralf Westerhof 13 darabból álló munkáját lehet majd megcsodálni. A vonalrajzban jeleskedő alkotó most térben mutatja meg, mit gondol az ideális családi élet kellékeiről.

Azok a gyerekek, akik kénytelenek a jeruzsálemi kórházak vendégszeretetét hosszabban élvezni, szintén részesei lesznek a fesztiválnak, amennyiben rajzolnak. A fesztivál csapata gyűjti a pályamunkáikat, amiket aztán az óváros falára vetítenek. Azok a gyerekek pedig, akik szabadlábon vannak, megnézhetik Amanda Perer ausztrál művésznő hat fehér világító nyulát, melyek bejárták a fél világot. Most itt is megcsodálhatjuk, ölelgethetjük őket, fényképezkedhetünk velük. A gyerekeknek szánják a szervezők a nyomásérzékeny koncentrikus körökből álló, The pool című alkotást, amin szaladgálva váltogathatjuk a színeket. Jen Lewin brooklyni művész munkája bizonyára nem csak a gyerekeknek szerez majd örömet.

A fényfestést minden türelmes látogató kipróbálhatja. A türelem a sorbanálláshoz fog kelleni, hogy hozzáférjünk a három gigantikus méretű rajzolófelület egyikéhez. A képeinket azonnal viszontláthatjuk a városfalon, ami azoknak is élmény, akik egyáltalán nem tudnak rajzolni. Aki a jövőre kíváncsi, a következő generáció izraeli fényművészeire, az mindenképpen menjen a Dormition útra, ahol 24 fiatal munkáját lehet megtekinteni. A Gan HaTkuma nevű helyen négy amerikai: Tim Scofield, Kyle Miller, Steve Dalnekoff és Will Cocks 12 méter fesztávolságú pávája láttán nemcsak Ádám bátyám fogja tátani a száját, rázni a lábát, hanem mindenki, aki arra jár. 14.400 LED-ből áll a madárka!

Ha a csillagokat nem is, de a Holdat igenis lehozzák az égről, mégpedig két kínai: Feng Jiacheng és Huang Yuanbei. Ezek ketten azt találták ki, hogy biztosan mások is szeretnének szelfizni teliholddal, és magukra vállalták ennek terheit.

És még hosszan lehetne sorolni az alkotókat, akik fényt hoznak az éjszakába. Mindenkit arra biztatnék, ne higgyen nekem, csak a szemének, vagyis menjen és gyönyörködjön!

Fény fesztivál Jeruzsálemben - fotó: Ron Almog / Flickr
Fény fesztivál Jeruzsálemben – fotó: Ron Almog / Flickr

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.