Dörti denszing – avagy a bűnös zumba

zumbaóra a szabadban - fotó: wikipedia

Az iráni klérus és az ultraortodox rabbik egyaránt bűnösnek ítélték, és tiltják a zumbát, az Izraelben is népszerű, latin-amerikai zenére táncosan végzett tornagyakorlatokat – mutatott rá a Háárec honlapja.

Az Iszlám Köztársaság klerikális hatóságai szerint a népszerű fitnesz mozdulatok ellentétesek az iszlám ideológiával, tehát törvénytelenek. A hivatalos tiltást, a haramot Ali Madzsara vezető iráni tisztviselő jelentette be a múlt héten, akinek a végzése szerint „Tiltott a zumba és minden ritmikus testmozgás tanítása nyilvános és magánkeretek között egyaránt”.

Egy másik iráni hivatalos zumbaellenes haram-magyarázat szerint a zumba nem egy tornagyakorlat, hanem tánc, tehát szigorúan üldözendő.

Hasonlóképpen vélekedett a Bétar Ilit nevű ultraortodox izraeli telep askenázi rabbinátusa is, amikor négy évvel ezelőtt betiltotta a zumba órákat.

„Ez a tevékenység mind formájában, mind módjában teljesen ellentétes mind a Tóra, mind Izrael szentségével, akárcsak az ezzel ezzel összefüggő dalok. Tilos az efféle órák szervezése, és a részvétel rajtuk” – állt a szigorú végzésben.

A városkában élő nőket feldühítette a döntés, és azzal vádolták a rabbikat, hogy Afganisztánná próbálják tenni településüket. Szerencsére a környező településeken találtak maguknak zumba órákat, és tovább táncolhattak-sportolhattak, bármi is legyen a zumba.

Egy New-Yorkban lévő női Tóra központ rabbijának sem tettszett az új divat. Zecharia Wallerstein rabbi szerint egy tisztességes zsidó asszony nem táncol provokatívan, mint egy állat, egy majom a dzsungelben a „szemét latin” zenére. Hiszen szerinte a zumbától egyenes út vezet a rúdtáncoláshoz, onnan pedig a prostitúcióhoz.

A vallásos zsidó nők azonban Amerikában sem adták fel. Ott megpróbálták a rabbik számára is elfogadhatóvá varázsolni a menő zumbázást: héber, vagy más zenére változtatták a latin amerikait, illendő öltözéket öltöttek magukra műveléséhez, és átnevezték kóser zumbának, vagy zsimbának (Jewmba)”.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.