Kölcsönkapott jó élet

Háztartásonként 200 ezer sékelnyi hitel

Illusztráció - fotó: Reese Baker / Flickr
Illusztráció - fotó: Reese Baker / Flickr

A magas foglalkoztatási ráta, az életszínvonal növekedése magával hozta a hitelállományok aggasztó növekedését is. Az elmúlt három évben 23 százalékkal nőtt az izraeli háztartások eladósodása – a helyzet hasonlatos a 2008-as amerikai jelzáloghitel válságot megelőző időszakhoz – figyelmeztetett az elmúlt héten a Kneszet pénzügyi bizottsága.

Joel Naveh, a pénzügyminisztérium fő közgazdásza szerint az izraeliek egyre többet fogyasztanak, az életszínvonal folyamatosan emelkedik, de a jólétet általában különböző kölcsönökből finanszírozzák, főleg az alacsonyabb jövedelem kategóriába tartozók. Az izraeli jelzálogkölcsönök és egyéb hitelek összértéke meghaladja az 504 milliárd sékelt, ez azt jelenti, hogy a mintegy 2,5 millió izraeli háztartás mindegyike átlag 200 ezer sékeltartozást halmozott fel – derült ki a ynet internetes portálon megjelent cikkből.

Örvendetes az a tény – jegyzi meg Naveh –, hogy az utóbbi években a tartós fogyasztási cikkek, például autók, hűtőszekrények, mosogatógépek, mosógépek stb. vásárlása a magas foglalkoztatási biztonság miatt az alacsonyabb jövedelmű háztartásokban is felgyorsult, ez az életszínvonal növekedését tükrözi. Aggodalomra inkább az ad okot, hogy a fogyasztás bővülése jórészt kölcsönök segítségével történt, a háztartások egyre inkább eladósodtak, hasonló helyzet alakult ki, mint az Egyesült Államokban a 2008-as másodlagos jelzálogpiaci válság idején.

A vezető közgazdász arra figyelmeztetett, hogy 2016-ban a lakossági hitelek 7,5%-kal nőttek, míg a nem lakáscélú hitelek 9%-kal bővültek. A háztartási hitelek aránya a 2009-2013-as csökkenő periódust követően az utóbbi három évben dinamikusan növekszik, az eladósodás mértéke egyre intenzívebb. Naveh arra is felhívta a figyelmet, hogy a magánszemélyek külföldi hiteleinek mértékére vonatkozó megbízható adatbázis hiányában azzal is számolni kell, hogy a hitelek általános növekedése még a most jelzettnél is nagyobb.

A Kneszet pénzügyi bizottságának megbeszélésén Dr. Jossi Saadon, a makroökonómiai osztály vezetője elmondta: „A jelzálogkölcsönök kockázatának növekedésekor intézkedéseket tettünk a pénzügyi rendszer stabilitásának és a családok biztonságának megőrzésére. Bár a háztartások jelenlegi adósságállománya nominális növekedését mutat, még mindig nem áll fenn túlzott kockázat. Mindenesetre, ha csökkenne is a jelzáloghitelek miatti adósságállomány, a fogyasztási cikkekre adott kölcsönök aránya továbbra is magas, ez az ami aggasztó”- hangsúlyozta Saadon.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.