Az ortodoxok nem osztoznak a Kotelen

Siratófal - fotó: Silló Sándor

Az ultraortodox vallásos pártok nyomására az izraeli kormány vasárnapi ülésén befagyasztotta korábbi tervét, hogy a vallási reformirányzatok követelésére koedukált imádkozószakaszt hozzon létre a Siratófalnál – jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet.

A liberális reformmozgalom vezetője, Gilad Kariv rabbi szégyenteljesnek és szerencsétlennek, valamint Izrael és a zsidó nép érdekeivel ellentétesnek nevezte a lépést. David Lau askenázi főrabbi ezzel szemben alapvetően hibásnak minősítette a Siratófal megosztásának tavaly januárban elfogadott elképzelését.

Az ultraortodoxok egy másik győzelmet is elkönyvelhettek vasárnap, amikor a kneszet plénuma megszavazta a betérési törvényt, amely szerint csakis az ortodox rabbinátus intézheti a zsidó vallásba betérés ügyeit Izraelben.

A koedukált Siratófal-szakasz kialakításának befagyasztása ellen szólalt fel Avigdor Liberman védelmi miniszter és Juval Steinic energiaügyi és hírszerzési miniszter is, mert szerintük ezzel elidegenítik a külföldön élő zsidó diaszpórát, és megosztják az Izraelben élő zsidókat.

A határozat szemben áll a helyi és az amerikai zsidó reform- és konzervatív mozgalmaknak tett izraeli ígéretekkel, de Benjámin Netanjahu miniszterelnök a kormánykoalíciójában részt vevő ultraortodox pártok követelésére mégis a visszalépés mellett döntött.

Az Izraelben vallási monopóliummal rendelkező ultraortodoxok ugyanis nem tekintik a judaizmus legitim képviselőinek a másféle zsidó vallási irányzatokat, és ellenzik a férfiak és nők közös helyen történő imádkozását.

Tavaly januárban az izraeli kormány megszavazta, hogy a zsidóság legszentebb helyénél, az ókori zsidó szentélynek helyet adó mesterséges terasz nyugati támfalánál, vagyis a Siratófalnál egy külön részt alakítsanak ki, ahol a nem ultraortodoxok saját szabályaik szerint imádkozhatnak.

Az egyezség egy három éve tartó tárgyalássorozat eredménye volt, de az Izraelben vallási egyeduralmat gyakorló ultraortodox irányzat – amely az askenázi európai zsidókat és a szefárd vagy keleti zsidókat tömörítő két pártja révén is részt vesz a kormánykoalícióban – nyomást gyakorolt Netanjahura, aki azóta sem hozta létre a megígért külön falrészt a vallási reformmozgalmaknak.

Ezek a nem ultraortodox irányzatok ma már az amerikai zsidók többségét képviselik, és elidegenítésük súlyos politikai, gazdasági és diplomáciai károkat okozhat Izraelnek.

Ha tetszett az írás, támogass bennünket, hogy többet és jobbat készíthessünk!