Redőnyt lehúzni, hétfőtől hőhullám

Gyereket, állatot ne hagyjunk az autóban!

Ne tartózkodjunk a napon! - fotó: frankpeti
Ne tartózkodjunk a napon! - fotó: frankpeti

Az Egészségügyi Minisztérium vasárnap közleményben figyelmeztetett a várhatóan holnaptól szerdáig tartó hőhullámra. A minisztérium azt ajánlja, hogy az idősek és a krónikus betegek különösen ügyeljenek arra, hogy megfelelő mennyiségű vizet igyanak, lehetőleg légkondicionált helyen tartózkodjanak és kerüljék a felesleges fizikai megterhelést.

A felmelegedés már ma elkezdődött, és hétfőn tovább folytatódik. Napközben a várható legmagasabb hőmérséklet 33 Celsius fok körül lesz, de ennél melegebbnek, 35-36 Celsius fok körülinek érezzük majd. Esténként se hűl le az idő 23 Celsius fok alá. A hegyekben száraz és meleg lesz az idő, de a tengerparti sávban a páratartalom a szokottnál is magasabb lesz.

A minisztérium azt ajánlja, hogy a legmelegebb órákban mindenképpen tartózkodjunk légkondicionált helyen, ha az otthonunkban nincs mazgán, akkor érdemes pár órára hűtött nyilvános helyre menni, hogy elkerüljük a hőgutát. A közleményben hangsúlyozzák: a ventilátor ugyan enyhíti a hőséget, de ha a külső hőmérséklet 35 fok felett van, akkor nem tudja eléggé lehűteni a testet ahhoz, hogy megvédje a hőségtől.

Érdemes a redőnyöket zárva tartani, behúzni a sötétítő függönyt és így bekapcsolni a mazgánt vagy ventilátort. A napi többszöri zuhany is segít egészséges hőmérsékleten tartani a szervezetet.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=OxpfHfM00Q0]

Lehetőleg a kora reggeli és késő esti, hűvösebb órákban mozduljunk ki a lakásból. Akinek napközben házon kívül akad dolga, annak ajánlott viselet a világos színű, puha és kényelmes ruházat, széles karimájú kalap és napszemüveg.

Aki a következő napokban fokozott fizikai munkát, testedzést végez a szabadban, az igyekezzen árnyékba húzódni, és mindenképpen ügyeljen arra, hogy legalább 8-10 pohár folyadékot, lehetőleg vizet vegyen magához. Akkor is inni kell, ha nem érezzük a szomjúságot.

Az elmúlt évek szomorú tragédiái miatt nem felesleges a figyelmeztetés, hogy ezekben a napokban semmi esetre se hagyjunk se gyereket, se háziállatot bezárt ablakú autóban.

Azok a betegek, akik szív- és érrendszeri problémákkal, elhízással vagy más krónikus vagy mentális betegséggel küzdenek, feltétlenül konzultáljanak az orvosukkal. A központi idegrendszerre ható gyógyszereket, nyugtatókat, altatókat szedők fokozottan ki vannak téve a hőterhelés okozta veszélyeknek – figyelmeztetett közleményében az izraeli Egészségügyi Minisztérium.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSIzraeli Egészségügyi Minisztérium