A Siratófal története képekben – legyen koedukált? Szavazás!

Fallal elválasztva külön, vagy együtt közösen?

Jom kipur estéje a Siratófalnál - fotó: Mark Neyman / GPO

Nők és férfiak imádkozhatnának együtt a Siratófalnál?

Ezekben a napokban súlyos törést okozott a zsidó diaszpóra többségének vallási vezetői és az izraeli kormány között a kormány döntése, amellyel visszavonták a Siratófal koedukált szakaszáról szóló tavalyi döntésüket.

A diaszpórában többségben lévő, az Izraelben vallási monopóliummal rendelkező ultraortodoxoknál lényegesen liberálisabb vallási irányzatok, a konzervatívok és a reformzsidók tiltakoznak, és Izraelnek nyújtott támogatásuk megvonásával fenyegetőznek.

De vajon valóban radikális-e követelésük, vagy éppenséggel a Siratófal régebbi, történelmi állapotának visszaállítását követelik,  – szemben az Izraelben napjainkban egyeduralkodóvá vált, és a kormányt zsaroló ultraortodox vallási szélsőséggel,  – amikor a nemek szerint szeparált fal szomszédságában koedukált részt is szeretnének?

Nézzük meg a Siratófal régi fényképeit, és szavazzunk!

1910 – fotó: Eric Matson, American Colony / GPO

Ezen az 1910-ben készült képen világosan látszik, hogy akkoriban férfiak és nők együtt imádkoztak a Siratófalnál.

1912 – fotó: Eric Matson, American Colony / GPO

Ez egy 1912-es fénykép, továbbra is egymás mellett a férfiak és a nők, és ez láthatóan senkit sem zavar.

Imádkozók 1934-ben – fotó: Kluger Zoltán / GPO

Kluger Zoltán Németországból Palesztinába érkezése idején rögtön ellátogatott a Siratófalhoz is. Ahol egymás mellett kapott lencsevégre imádkozó férfit és nőt.

1938 – fotó: GPO

Nem változott ez a továbbiakban sem, ezen az 1938-as képen is maradt a koedukált Siratófal. És senki sem gondolt semmi rosszra…

1967 – fotó: Aharon Tzukerman / GPO

Ezen az 1967-ben készült képen nagy az öröm: a Siratófal néhány nappal korábbi elfoglalásában részt vevő ejtőernyős katona a Fal tövében veszi feleségül párját. Persze együtt a képen férfi és nő…

1977 – fotó: Moshe Milner / GPO

1977-re már elválasztották egymástól a nemeket, de a képen is látható, hogy még csak lazán, korláttal. Itt már külön, de azért még egymást látva imádkozhatnak a férfiak és a nők.

2008 – fotó: Mark Neyman / GPO

2008-ra már állt a mai fal-barrikád, ami még a belátást is megnehezíti. A Siratófalnál bar micvót tartó fiúk anyukája ma már csak csak pipiskedve leskelődhet, ha látni akarja fia szertartását…

Legyen koedukált a Siratófal?

Szavazás eredménye

Loading ... Loading ...

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.