Elengedik Ehud Olmert börtönbüntetésének utolsó harmadát

Ehud Olmert - fotó: Amos Ben Gershom / GPO
Ehud Olmert - fotó: Amos Ben Gershom / GPO

Az izraeli börtönhatóság kegyelmi bizottsága elengedte a korrupcióért elítélt Ehud Olmert volt miniszterelnök börtönbüntetésének utolsó harmadát – jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet csütörtökön.

Ehud Olmert, aki 2006 és 2009 között volt Izrael kormányfője, tavaly februárban kezdte meg csalárd előnyszerzésért, megvesztegetésért és az igazságszolgáltatás munkájának akadályozásáért rámért, összesen huszonhét hónapos börtönbüntetésének letöltését, de a friss döntés szerint az idő kevesebb mint kétharmadának leülése után, már vasárnap szabadulhat.

A bizottság tíz nappal ezelőtt hallgatta meg Olmertet, akinek a kedvező elbíráláshoz vállalnia kellett a részvételt egy rehabilitációs programon. A testület ezt követően döntött úgy, hogy büntetése utolsó harmadát elengedik.

Az államügyészség a meghallgatáson Olmert szabadon engedésének elhalasztását kérvényezte, és ellenezte az utolsó harmad elengedését is, mert szerintük a volt miniszterelnök emlékiratainak megírásához államtitkokat tartalmazó, titkos iratokat csempészett ki a börtönből, és ezért újabb vádirat elkészítését is fontolóra vették.

A volt kormányfőt 2014-ben összesen hat év letöltendő börtönre ítélték, mert még jeruzsálemi polgármester korában, egy ingatlanpanamában megvesztegetés céljával adott pénzösszegeket fogadott el, de büntetését ebben az ügyben a legfelsőbb bíróság másfél évre mérsékelte.

Egy másik, az igazságszolgáltatás munkájának akadályozása miatt folytatott eljárásban Olmert vádalkut kötött az ügyészséggel. Elismerte vétkességét, és hat hónapnyi szabadságvesztést szabtak ki rá, amelyet a másik büntetéséhez csatolva kellett volna leülnie. A bíróság később a vádalkut módosította, és hozzáadott még egy hónapot előző büntetéséhez.

Tavaly szeptemberben Olmert újabb nyolc hónap börtönt kapott egy másik büntetőügyben azért, mert készpénzt fogadott el politikai előnyökért cserébe Morris Talansky amerikai üzletembertől abban az időben (1993 és 2003 között), amikor Jeruzsálem polgármestere volt.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSMTI