Kútba esett a német fegyverlízing biznisz

Heron-1 drón - fotó: wikipedia
Heron-1 drón - fotó: wikipedia

Németország lemondta az izraeli drónok bérlésére tervezett nagy értékű üzletét, mert a beszerezni kívánt drónokat rakétákkal is fel lehet szerelni, és célzott kivégzések végrehajtására is alkalmasak – jelentette a Jediót Ahronót című izraeli újság honlapja, a ynet csütörtökön.

A sajtóértesülés szerint a kormánykoalícióban is részes német szociáldemokrata párt (SPD) ellenállása miatt hiúsult meg a 652 millió dollárra (mintegy száznyolcvanmilliárd forintra) taksált üzlet a német parlament (Bundestag) költségvetési bizottságában szerdán.

Az ügy előzménye, hogy német politikusok két héttel ezelőtt izraeli látogatásukon meglepődve tapasztalták, hogy a drónokat Izrael “likvidálásokra” is alkalmas fegyverekkel szerelte fel. “Amikor megláttam a felfegyverezhető drónokat, melyek bérlésével eddig egyetértettünk, rájöttem, hogy csak a rakéták hiányoznak róluk ahhoz, hogy felfegyverzettek legyenek”- mondta Karl-Heinz Brunner német parlamenti képviselő a Jediót Ahronótnak.

A szociáldemokraták a költségvetési bizottságban levetették a napirendről a milliárdos fegyverüzletet, legalábbis a szeptemberi német választásokig. Az SPD-politikusok attól tartanak, hogy a drónokat célzott kivégzésekre is felhasználhatják, ami ellentétes a párt elveivel.

Ursula von der Leyen kereszténydemokrata védelmi miniszter képmutatónak nevezte a szociáldemokraták álláspontját, és utalt arra, hogy az SPD tavaly fegyverrel felszerelt európai drónok fejlesztése mellett szavazott. A német légierő tábornokai is bírálták a döntést.

Jelenleg Németország tíznél több – izraeli gyártmányú – Heron-1-es pilóta nélküli repülővel rendelkezik, amelyeket például Afganisztánban használ, felderítésre. Az új bérleti tárgyalások a Heron-2-es, rakétákkal is felszerelhető változatról folytak.

Az izraeli repülőgépipari vállalat (Israel Aerospace Industries, IAI) Heron-2 jelű drónja a világ egyik legnagyobb, 26 méter szárnyszélességű pilóta nélküli repülője, amely több mint 24 órán át képes a levegőben maradni, és többtonnányi terhet tud szállítani.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSMTI