Egy óvoda Hebron Avraham Avinu negyedében - fotó: Mark Neyman / GPO

Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) Világörökségi Bizottsága „védett övezetté” nyilvánította pénteki krakkói ülésén az Izrael által megszállt Ciszjordániában lévő Hebron óvárosát mint „kivételes értékű” helyet, és feltette a szervezet világörökségi listájára. A Palesztin Hatóság üdvözölte, Izrael szigorúan elítélte a döntést.

A bizottság 12 tagja szavazott igennel, három nemmel, és hat tartózkodott a szavazáson.
Hebronban mintegy 200 ezer palesztin és néhány száz izraeli telepes él, utóbbiak egy katonailag védett enklávéban a mindkét vallás számára szent hely – egy barlangrendszer – tetején. A barlangrendszert a zsidók a Pátriárkák Sírjának, a muzulmánok pedig Ibrahim Mecsetjének nevezik.

A palesztinok szerint a helyet veszélyeztetik azok a vandál cselekmények, amelyeket palesztin ingatlanok ellen követnek el az óvárosban, és amelyeket ők a zsidó telepesek számlájára írnak.

Az izraeli vezetők szerint az UNESCO döntése, amellyel iszlámnak minősítette a várost, tagadja a zsidók 4000 éves jelenlétét. A bizottság döntése értelmében az UNESCO-nak minden évben ellenőriznie kell az ottani helyzetet.

A Pátriárkák sírjában van eltemetve a három egyistenhívő vallás atyja, Ábrahám (Ibrahim), az ő fia, Izsák, unokája, Jákob és feleségeik, Sára, Rebekka és Lea.
Reuven Rivlin zsidóellenes hazugságokat terjesztő szervezetnek bélyegezte az UNESCO-t, amely közben hallgat azokról az esetekről, ahol a brutális szélsőségesek megsemmisítik a világörökséget.

A Pátriárkák sírja Hebronban – fotó: Mark Neyman / GPO

Karmel Sama-Hakohen, Izrael UNESCO-hoz akkreditált követe, Avigdor Liberman védelmi miniszter és Naftali Bennet oktatási miniszter is éles szavakkal ítélte el a Krakkóban hozott döntést.

Karmel Sama-Hakohen már a szavazás módja miatt is tiltakozott, ugyanis bár a bizottsági ülés lengyel levezető elnöke titkos voksolást ígért, végül nyílt szavazást tartottak, így mindenki láthatta, hogy az egyes országok képviselői miként döntenek. Ezzel Hakohen szerint felszámolták annak a lehetőségét, hogy egy arab és több másik állam Izrael javára döntsön, pedig Jeruzsálemben erre számítottak.

„A lengyelek megmásították a világos megállapodást, és eladtak minket az arab bandának”

– mondta erről Sama-Hakohen, aki a szavazás után elhagyta a helyiséget. Megjegyezte, hogy éppen felhívta a vízvezetékszerelője egy meghibásodás miatt, és számára ez a telefonhívás sokkal fontosabb az UNSECO döntésénél.

Előzőleg „köszöntötte” Hebron városának a teremben jelen lévő polgármesterét, és emlékeztetett rá, hogy Tajszir Abu Sznina (izraeli álláspont szerint) terrorista, aki a nyolcvanak években izraelieket gyilkolt meg.

fotó: Mark Neyman / GPO

Hakohen a kubai és a német UNESCO-küldöttet is elítélte: a kubait azért, mert nem állt fel a holokauszt áldozatainak emlékére, viszont a palesztin áldozatokért egy perces néma felállást kért, a németet pedig azért, mert nem ítélte el kubai társát.
„Nincs különbség Anne Frank és egy ártatlan izraelit megkéselő palesztin nő között?” – szegezte Hakohen a kérdést Németország képviselőjének a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet szerint.

Naftali Bennet oktatási miniszter, a jobboldali nacionalista Bájt Hajehudi (Zsidó Otthon) párt vezetője – egyúttal az UNESCO izraeli bizottságának elnöke – kijelentette, hogy „az UNESCO szavazása szégyenletes, a zsidók kapcsolata Hebronnal minden szavazásnál erősebb”, s ez a kapcsolat többezer éves. „El kell utasítani a határozatot, és cselekedni kell az ősatyák városának erősítéséért” – követelte Bennet.

„Kiábrándító és szégyenletes, ahogy az UNESCO újra és újra megtagadja a történelmet és eltorzítja a valóságot, hogy tudatosan szolgálja azokat, akik le akarják törölni a zsidó államot a térképről. Izrael mindaddig nem fog ismét együttműködni az UNESCO-val, amíg szakmai szervezet helyett politikai fegyvernek használják” – tette hozzá.

Izraeli rendőrök rendbontó, és a biztonsági erőkkel összecsapó zsidó telepeseket keresnek – fotó: Ohayon Avi / GPO

Avigdor Liberman védelmi miniszter kijelentette, hogy az UNESCO politikailag elfogult szervezet, amely szégyenletesen antiszemita, és döntései felháborítóak. „Ennek az irreleváns testületnek semmilyen döntése sem fogja megsérteni több ezer éves történelmi jogunkat a Pátriárkák barlangjához” – emelte ki Liberman.

Gilad Erdán belbiztonsági miniszter, a kormányzó Likud párt tagja szerint „a képmutatás végtelen”, s a palesztinok uszító és hazug kampányt folytatnak Izrael ellen az UNESCO segítségével.

Jaír Lapid, az ellenzéki centrista Jes Atíd (Van jövő) párt vezetője is kemény szavakkal ítélte el a szerinte hazug és megvetendő döntést. „Az UNESCO számára a Biblia nem örökség? Ez a határozat jó esetben rettenetes tudatlanságból, rossz esetben pedig antiszemita képmutatásból fakadt” – jelentette ki Lapíd.

Izrael számára azért különösen fontos az 1967-ben elfoglalt Ciszjordániában található Hebron, mert a hagyomány szerint a városban található Pátriárkák barlangjában, héber nevén a Makpela-barlangban temették el Ábrahám pátriárkát, Izrael népének ősatyját, akit a muszlimok Ibráhimként szintén szentként tisztelnek.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSMTI