Meglepetésre Avi Gabajt választották a Munkapárt élére

Avi Gabaj - fotó: Avi Gabaj facebook oldala

Meglepetésre Avi Gabaj volt környezetvédelmi minisztert választotta a tagság az ellenzéki szociáldemokrata Munkapárt élére Izraelben – jelentette a helyi média hétfő este.

A szavazásra jogosult mintegy ötvenezer párttag ötvenkilenc százalékos részvétele mellett a politika világában csak néhány éve megjelent ötvenéves üzletember, a Bezek telekommunikációs cég volt igazgatója nyerte meg 51-49 százalékos arányban a párt előválasztásának második fordulóját Amír Pereccel, negyven éve politikával foglalkozó, gyakorlott riválisával szemben.

Gabaj fiatalabb korában a Likud pártra szavazott, majd tavaly májusig a centrista Kulánu párt politikusa és környezetvédelmi minisztere volt. Amikor Benjámin Netanjahu miniszterelnök bejelentette a kormány kibővítését a Jiszráél Béténu (Izrael a Hazánk) nevű jobboldali ultranacionalista párttal, és kinevezte a pártot vezető Avigdor Libermant védelmi miniszterré, akkor tiltakozásul elhagyta a kormányt és a koalícióban maradó pártját.

Mintegy fél évvel ezelőtt csatlakozott a szociáldemokrata Munkapárthoz, ahol a múlt kedden megrendezett előválasztáson az induló hét jelölt közül a második helyen végzett, és ezzel esélyt kapott az ismételt megmérettetésre a párt vezetéséért a második fordulóban az első helyen végzett Amír Pereccel együtt.

Gabaj az izraeli média szerint elsősorban közvetlen, barátságos természetével szerzett híveket a Munkapárt soraiban, ahol megválasztásával,és a hagyományos vezetést képviselő Jichák Hercog elutasításával a változás mellett döntöttek a párttagok.

Választási kampányában számos alkalommal közölte, hogy Jichák Rabin örökösének tekinti magát, és azt ígérte, hogy képes lesz átcsábítani a Munkapárthoz a hagyományos Likud – szavazókat is a következő parlamenti választásokon.

Avi Gabaj egyszerű, nyolcgyermekes, Jeruzsálemben letelepedett marokkói bevándorlócsalád hetedik gyermeke, aki a héber egyetemen szerzett közgazdasági diplomát. Egykori felettesei és munkatársai szerint rendkívül körültekintő és alapos vezető, aki a Bezek élén jelentős magánvagyont szerzett.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSMTI