Magyar emlékmű leleplezése a Maccabi faluban Tel-Avivban

A mártírhalált halt magyar zsidó sportolók emlékművét Maccabiah önkéntes fényképezi, Kfar Maccabiah, Izrael - fotó: Vadász Éva

A XX. században mártírhalált halt magyar-zsidó sportolók és sportvezetők emlékére állítottak emlékművet Kfar Maccabián, a Maccabi faluban, tegnap, július 12-én. Kovács D. Barna építész alkotása kard alakú, a babérkoszorú és a fáklya a sportban és az olimpiákon elért sikereket és dicsőségeket, valamint az emlékezést szimbolizálják, a Dávid csillag a származásukat.

Jusztin Ádám a Maccabi VAC Magyarország elnöke, Stern Péter, Európai Maccabia 2019 – fotó: Vadász Éva

Beszédet mondott a nagy melegben az űr betöltéséről a Maccabi faluban eddig hiányzó magyar emlékműre és a késői felavatásra utalva Jusztin Ádám, a Maccabi VAC elnöke, aki bemutatta a magyar formaruhák felöltőjén belül szereplő neveket, melyek szívmagasságban formálnak Dávid csillagot.

Latorcai Csaba helyettes államtitkár – fotó: Vadász Éva

Latorcai Csaba Kiemelt Társadalmi Ügyekért felelős helyettes Államtitkár a Miniszterelnökség vezető munkatársa a magyar zsidó sportolók fontos teljesítményeiről és értelmetlen mártírhaláláról beszélt, emlékük előtt főt hajtva. Heisler András, a Mazsihisz elnöke a “Hogyan tudunk válaszolni a holokauszt borzalmaira?” kérdést válaszolta meg azzal, hogy maga Izrael a válasz. A Maccabiah jelentősége kapcsán Auschwitz túlélő 92 éves édesanyját említette, aki szeretettel érzékenyül el mai zsidó fiatalok csoportjainak láttán, fiatalságát idézve, amikor, ’45-ben a zsidók más okból alkottak csoportokat.

Heisler András, elnök, MAZSIHISZ – fotó: Vadász Éva

A Maccabi faluban most kamarakiállítás mutatja be a magyar zsidó sportolókat és sportvezetőket, akik az izraeli sport megteremtésében is kiemelt szerepet töltöttek be és akikeket Izraelben legendaként tisztelnek. Ők többek közt Keleti Ágnes, Dückstein Zoltán, Mándi Gyula, Michael Keveházi, Ralph Klein és Imi Lichtenfeld, akinek orosz barátja Josef Roytman is megjelent a rendezvényen. Az 1998-ban, 88 éves korában elhunyt Imi Lichtenfeld krav magában teljesített és az emlékét tisztelettel és szeretettel őrző Josef a Sambo elemet találta ki ebben a sportban.

Josef Roytman – fotó: Vadász Éva

Az időszakos kiállítás kitér az egyetlen magyar zsidó sportegyesület, a Maccabi VAC történetére is a Kfar Maccabiah hotel lobbyjában, ahol egyébként a Dunakorzón ülő Kislánykirálynő szobrocskának hű másolata állandó műtárgyként Michael Keveházi emlékét őrzi.

A programról Szász György kurátortól értesültünk

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.