Több tucat palesztin sebesült meg Jeruzsálem óvárosánál a Mecsetek tere körül zajló zavargásokban

Palesztinok imádkoznak földre borulva, az al-Aksza mecsetnek és az aranykupolás Sziklamecsetnek otthont adó Mecsetek terének bejáratánál felállított, új fémérzékelő kapuk előtt 2017. július 16-án. Két nappal a két izraeli rendőr életét kioltó óvárosi merénylet után az izraeli hatóságok újra megnyitották a muzulmán imádkozók előtt a Mecsetek terét, de az esetleges fegyverek kiszűrésére a biztonsági erők detektoros kapukat telepítettek térre vezető városkapuknál. - fotó: Abir Sultan / MTI/EPA

Több tucat palesztin sebesült meg Jeruzsálemben azokban a zavargásokban, amelyek a Mecsetek terére vezető utaknál az izraeli biztonsági hatóságok által felállított detektoros kapok miatt törtek ki – jelentette kedden a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet.

Hétfő délutántól estig több száz fős tiltakozó tömeg gyűlt össze a jeruzsálemi Óváros Oroszlános kapujánál, s a tiltakozókat a rendőrség tömegoszlató fegyverekkel próbálta meg eltávolítani.

A tömeg kövekkel dobálta a biztonságiakat, és az összecsapások során több tucat palesztin könnyebben megsebesült, a sérüléseit még a helyszínen ellátták. “Ez megalázó, mindhalálig harcolunk ellene” – mondta egyikük a lapnak a hét végén újonnan felállított fémdetektoros kapukra utalva.

“Nem megyünk be mindaddig az al-Aksza mecsetbe, amíg a rendőrség megalázza az imádkozókat. Továbbra is idejövünk minden nap, és a kapuknál imádkozunk. A végtelenségig folytatjuk a harcunkat. Jogunk van bemenni ellenőrzés nélkül” – mondta egy kelet-jeruzsálemi lakos a ynetnek.

A rendőrség jelentése szerint a muzulmán tiltakozók elzártak egy jeruzsálemi utat, és az ő oszlatásuk közben is többen megsebesültek.

A Jiszrael Hajom (Izrael Ma) című újság keddi száma szerint az iszlám vallás harmadik legszentebb helyének, az al-Aksza mecsetnek a vallási felügyeletét ellátó tanács, a Vaqf hétfőn válságértekezletet tartott, amely után kihirdették, hogy aki átmegy a kapukon a mecsetek felé tartva, annak semmit sem ér az imája.

Az izraeli hatóságok a két izraeli rendőr életét kioltó pénteki terrortámadás után lezárták a Mecsetek terét, ahol az épületeket átkutatva több tucat kést és verekedéshez használatos eszközt találtak a katonai rádió beszámolója szerint. Ezt követően vasárnap detektoros kapukat helyeztek el az odavezető utakon. A muzulmán vallási vezetők emiatt szent hely körül kialakult status quo megváltoztatásával vádolják Izraelt.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSMTI