Halottai és sebesültjei is vannak a pénteki összecsapásoknak Jeruzsálemben

Jeruzsálem óvárosa - fotó:wikipedia

Kelet-Jeruzsálemben egy tizenhét éves palesztin fiatal és egy másik férfi meghalt a biztonsági kapuk miatt kialakult feszült helyzetben kitört összecsapásokban, sokan pedig megsebesültek, noha korábban a jeruzsálemi óvárosnál viszonylag békésen telt el a déli ima időszaka – jelentette az izraeli média pénteken.

A palesztin egészségügy-minisztérium jelentése szerint Kelet-Jeruzsálemben, a Rasz al-Amúd nevű lakónegyednél kitört zavargásokban vesztette életét Muhamed Saraf, akit a Háárec című izraeli lap értesülése szerint egy telepes lőtt le.
A másik palesztin az izraeli erőkkel vívott összecsapásban halt meg, éles lőszerrel lőtték le – közölte a jeruzsálemi kórház.

A Mecsetek terén a rendvédelmi erők és a palesztinok közötti összecsapásokban mintegy kétszázan sebesültek meg – jelentette a dpa német hírügynökség. A palesztin vöröskereszt közlése szerint 41 palesztint szállítottak kórházba éles lőszer okozta sebekkel, másik 150 pedig könnygáz belélegzése miatt szorult kezelésre.

A példátlan rendőri készültség ellenére délután számos összecsapás történt Kelet-Jeruzsálem lakónegyedeiben és Ciszjordániában, pedig az óváros kapuinak környékén előzőleg viszonylag békésen lezajlott a déli muzulmán ima – jelentette Shiri Zsuzsa, az MTI tudósítója.

Palesztin egészségügyi források két további súlyos sebesültet jelentettek a Kelet-Jeruzsálemben lezajlott összecsapásokból. Betlehemben is összetűztek a palesztinok az izraeli biztonságiakkal, ott harmincnégy palesztin sebesültről számoltak be a helyi mentők.
Délután mintegy ezerötszáz palesztin vett részt Ciszjordánia különböző pontjain a zavargásokban, közülük négyszázötvenen a Jeruzsálemből Rámalláhba vezető kalandiai átkelőnél kitört erőszakos tüntetésen.

Hebronban több száz palesztin kövekkel dobált meg egy katonai ellenőrzőpontot, a katonák könnygáz és villanógránát bevetésével oszlatták a tömeget. A Tekoa nevű telepnél mintegy száz palesztin kövekkel dobálta az utat, két autóban károkat okozva.

Ciszjordánia északi részén Náblusznál, és Rámalláh mellett Nalinnál is összecsaptak az izraeli biztonságiakkal a tiltakozó palesztinok.

A Mecsetek tere ad otthont az iszlám harmadik legszentebb helyének, az al-Aksza mecsetnek, de a zsidó vallás számára is kiemelkedően fontos, mert az ókorban ezen a téren állt a legszentebb hely, a jeruzsálemi Szentély. Az al-Aksza mecset körzete a történelmi megállapodások értelmében Jordánia kezelése alatt áll, s a kényes egyensúly fenntartását a status quo megőrzésével igyekeznek biztosítani. Minden változtatás súlyos politikai feszültséget okozhat nem csak a palesztinok körében, hanem az egész iszlám világban.

Az izraeli hatóságok a múlt pénteki, két izraeli rendőr életét kioltó, és a Mecsetek teréről indított merényletet követően szerelték fel a biztonsági fémérzékelő kapukat a Mecsetek terén és a térfigyelő kamerákat a tér környékén. Az arab országokkal előre nem egyeztetett biztonsági intézkedések heves tiltakozást váltottak ki a palesztinok körében, akik mini-intifádával (felkeléssel) fenyegettek a Mecsetek terének “védelmében”.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSMTI