Összehívják az ENSZ BT-t az izraeli–palesztin feszültség miatt

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának azonnali összehívását kérte Franciaország, Svédország és Egyiptom szombaton, az elmúlt napokban felerősödött izraeli-palesztin konfliktus miatt. Izrael bejelentette, kész közös megoldást találni az ügyben.

A Reuters hírügynökségnek nyilatkozó diplomaták szerint a testület várhatóan hétfőn ül össze az ügyben.

Mahmúd Abbász palesztin elnök péntek este jelentette be, hogy megszakítják a kapcsolatokat Izraellel a jeruzsálemi Templom-hegyen bevezetett új biztonsági előírások miatt.

Izrael a július 14-i, két rendőr életét kioltó merénylet után telepített fémdetektoros kapukat és biztonsági kamerákat Jeruzsálem óvárosába. Az intézkedés miatt a héten Jeruzsálemben palesztin tüntetők csaptak össze izraeli rendőrökkel, több ember meghalt.

Közben az Európai Bizottság közleményben kérte Izraelt és a jeruzsálemi muszlim szent helyek felett őrködő Jordániát, közösen keressenek megoldást a biztonság fenntartására, valamint állítsák vissza a korábbi állapotokat.

Izrael jelezte, kész tárgyalni a fémdetektorok eltávolításáról. Az ország hadseregének dandártábornoka arra kérte az arab országokat, hogy javasoljanak olyan más megoldást, amely segít megőrizni a biztonságot.

„Bármilyen megoldást, akár elektronikus, számítógépes vagy a modern technológia eszközeit, Izrael nyitott rá. Biztonsági megoldásra van szükség, nem politikaira, vagy vallásira.” – mondta Yoav Mordechai.

Közben vasárnap hajnalban palesztinok rakétát lőttek ki Izraelre a Gázai-övezetből. A lövedék a levegőben felrobbant, a hatóságok szerint senki sem sebesült meg a támadásban.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSMTI