Fotó: Körtvélyesi László

Megdöbbentett, mikor a neten elém pottyant az az adat, hogy a Pécsi Balett két évvel idősebb, mint én: 1960-ban alakult. Tényleg! Kamaszkoromban ez a társulat volt Magyarországon “a” kortárs balett. Aztán a nyolcvanas évektől a modern táncélet robbanásával körbenőtte őket sok táncegyüttes. Az egyre színesedő palettán is markáns szín maradt a Pécsi Balett.

A Carmen populáris téma, szinte bárki el tudná fütyülni Bizet operájának sláger motívumait. Ezzel együtt az érzelmi szélsőségek, a lélek mélységeibe vezető utak is a Carmen. Ez a figura az érzékiség, a pusztító szerelem, a szabadság.  Carmen a nő egyik archetipusa.

Fotó: Körtvélyesi László

Örömmel olvasom, hogy a koreográfus, Vincze Balázs, Don Joséra fókuszált: „Carmen érzékiségét megjeleníteni, érzelmeinek vad hullámzását táncban megfogalmazni nagyszerű lehetőség. Véleményem szerint ennél nagyobb kihívás Don José összetett karakterének, jellemváltozásának életre hívása az alkotó, illetve megformálása a táncos számára. Számomra ő a központi figura, az övé az igazi dráma. Az egyszerű és becsületes, tiszta szívű férfit kifordítja önmagából a Carmen iránt érzett őrült szerelem. Vágya legyőzi a benne lakozó erényt, míg végül eszét vesztve a legnagyobb bűnt követi el: elveszi Carmen életét, ha már az övé nem lehet. Don José lelki tusája szenvedélyes férfi-dráma.” Izgalmas lesz mindezt táncban elbeszélve, megjelenítve látni.

A Pécsi Balett végigturnézza Izraelt augusztus első felében. Hét nap, hét előadás. Két éve a Győri Balett futotta le ugyanezt a kört, telt házakkal, hangos sikerekkel. Biztos vagyok benne, hogy ugyanilyen fogadtatás vár a Pécsi Balett Carmen előadására is.

A Carmen turné előadásai:

  • Kirját Haim – HaTzafon Színház – augusztus 4. 21.00
  • Herzlija – Előadóművészeti Központ – augustus 5. 20.00
  • Rishon LeZion – Kulturális Központ – augusztus 6. 20.00
  • Jeruzsálem – Jerusalem Színház – augusztus 7. 20.00
  • Haifa – Auditorium – augusztus 8. 20.00
  • Karmiel – Kulturális Központ – augusztus 9. 19.00
  • Tel Aviv – Susane Dellal Központ – augusztus 10. 21.00
Fotó: Körtvélyesi László

Jegyek az előadások helyszínén, vagy itt kaphatók >>

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.