A jordániai király felszólította Izraelt, állítsa bíróság elé a két jordániai állampolgárt agyonlövő őrt

II. Abdalláh jordániai király felszólította Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt, hogy állítsák bíróság elé azt az izraeli biztonsági őrt, aki agyonlőtt két jordániai állampolgárt az ammáni nagykövetségen.

A királyi udvar közleménye szerint a jordániai uralkodó kijelentette, hogy Netanjahunak a biztonsági őrrel szembeni magatartása – akit hősként fogadott, amikor visszatért Izraelbe -, “minden szempontból provokáló volt, felbőszít bennünket, destabilizálja a biztonságot és szítja a szélsőségességet”.

Az izraeli kormányfői hivatal hétfőn közölte, hogy Izraelbe az ország jordániai nagykövetségének minden dolgozója, közöttük az a biztonsági ember is, aki előző nap a nagykövetség egyik lakóépületében önvédelemből lelőtt egy csavarhúzóval rátámadó fiatal jordániai munkást és véletlenül egy másik jordániai férfit is. Mindketten meghaltak. Jordánia ragaszkodott hozzá, hogy az őr csak a nyomozás lezárulta után távozhasson az országból, de Izrael kiállt amellett, hogy a férfi diplomáciai mentességet élvez.

Az izraeli külügyminisztérium korábban terrortámadásnak minősítette a történteket, amelyek hátterében szerinte azok az indulatok állnak, amelyeket az al-Aksza mecset körüli válság korbácsolt fel. A minisztérium elrendelte a nagykövetség izraeli munkatársainak kimenetését.

Izrael és a muzulmán országok viszonya nagyon feszültté vált azon biztonsági kapuk és térfigyelő kamerák miatt, amelyeket a hatóságok Jeruzsálem óvárosában, a Mecsetek terére vezető utakon állítottak fel nemrég, miután ott palesztin támadók tíz napja megöltek két rendőrt. Az izraeli hatóságok azóta eltávolították a biztonsági eszközöket.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSMTI