Zakuszka

Zakuszka - fotó: Szabó Orsolya

A zakuszka az egyik kedvenc erdélyi receptem, de igazán lehetne közel keleti is, minden van benne, ami itt terem.
Ha az ember elkezd receptek után kutatni, látható, hogy régen ez egy elég nagy munka volt, és minden hozzávalót külön tettek félre, hogy a végén összejöjjön ez a csoda. Először paradicsomot tettek el, aztán lesütötték a padlizsánt, eltették, és mikor beérett a paprika, akkor láttak neki a zakuszkának.

Mivel most már minden egyszerre hozzáférhető, kicsit egyszerűbb megcsinálni, bár nem mondom, hogy nem munkás, de minden időt megér. A végeredmény annyira isteni friss pirítós kenyéren. Ebben valahogy egy üvegbe zárva benne van a nyár íze.
Az eredeti receptben nincs cukkini, de mivel volt itthon, gondoltam azt is beleteszem, és isteni lett a végeredmény.

A babérlevél a zakuszkába Ági kertjéből jött, szerintem ez is sokat dobott a végeredményen!
Ha van időtök mindeképp próbáljátok ki!

Zakuszka – fotó: Szabó Orsolya

Hozzávalók:

  • 4 nagyobb padlizsán
  • 8-10 db kápia, vagy kaliforniai pirospaprika
  • 2 nagy fej vöröshagyma
  • 2-3 dl étolaj
  • 5 dl paradicsom (olasz passata, házi paradicsomlé híján)
  • 2-3 kis cukkini
  • ízlés szerint egész feketebors
  • két babérlevél

A padlizsánokat alufóliába csomagoltam, és a gázlángon megsütöttem minden oldalán, a paprikákat sütőben szinte feketedésig sütöttem. Mikor kellőképpen megsültek, a paprikákat beledobtam egy műanyag dobozba és lefedtem, a padlizsánt hagytam egy kicsit hűlni.

Közben apróra vágtam a hagymát. A paprikák héját lehúztam, összevagdostam, a padlizsánokat megpucoltam, nagyjából összevagdostam, a paprikákat turmixszal durvára nyomkodtam.

Egy vastag aljú lábasban felforrósítottam az olajat, megpároltam a hagymát, aztán beledobtam a cukkinit és lepirítottam. Hozzáadtam a padlizsánt, a paprikát, a paradicsomlét, és elkezdtem főzni. Megvártam amíg felforr, majd kis lángon jó másfél óráig főztem, figyelve rá, és kevergetve, amíg összeállt. Akkor van kész, ha a tetején megjelenik az olaj.

Végül steril, kis üvegekbe tettem, megfordítottam az üveget, és egy pokróccal kibélelt kosárba egy napra bedunsztoltam. Úgy válasszunk üvegeket, hogy egy üveggel max. 1 hét alatt fogyasszunk el, mert mentes minden tartósítószertől, és felbontás után 5-6 nap múlva képes bepenészedni.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.