Izraeli akadémiát nyit Spanyolország a ladino nyelv fennmaradásáért

maxpixel.freegreatpicture.com
A ladino és a mai spanyol nyelv között sok a hasonlóság, bár a szókincsben jelentős eltérések találhatók, bizonyos kifejezések a spanyol köznyelvtől különböző formában fordulnak elő.

A spanyolok most egy, a Spanyol Királyi Akadémiához tartozó intézetet nyitnak Izraelben a ladino megőrzése és tanulmányozása érdekében. Az intézmény a 24. lesz a világszerte a spanyol nyelveknek szentelt akadémiák sorában. Dario Villanueva, a Spanyol Királyi Akadémia igazgatója elmondta, hogy a ladino “rendkívül fontos kulturális és történelmi jelenség”, amely megérdemel egy saját akadémiát.

Kilenc ladinoszakértőt neveztek ki az intézmény munkájának elkezdéséhez. Az akadémia 23 egyéb szakterülete más spanyol dialektusokra szakosodott, és Latin-Amerikában és más országokban, például a Fülöp-szigeteken található.

A ladino, amelyet judeo-spanyolnak is neveznek, veszélyeztetett fajnak számít a nyelvi világban. Egyes becslések szerint kevesebb, mint 100 000 ember beszéli.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSTheGuardian