Ismerjük meg Simon Jazdit

A számok magukért beszélnek

Simon jégkrémárus a tengerparton, 62 éves és Kirjat Salomban lakik Tel-Avivban.

22 évesen kezdte a munkáját a Jeruzsálem parton, aztán a Gordonon folytatta, majd átment a Frishmanra, végül visszatért „Jeruzsálembe”.

Tel-Avivban 13 elismert part van, közülük 7-en dolgozik jégkrémárus, mindegyiknek meg van határozva a saját partja. Minden árus évi 319 sékel adót fizet a városházának. Simon 6 hónapon keresztül heti 7 napot, napi 8 órát dolgozik a parton. Az év többi időszakában taxisofőrként keresi kenyerét.

Napi 1 alkalommal ken magára napkrémet, és 3 flakont fogyaszt egy idény alatt. Csak sportcipőt hord, 8 kalapot használ el egy évad alatt, 2 inget vált naponta. A leggyakrabban ismételt kiáltása: „Hallo, artik, artik (jégkrém)! Megyek!” Naponta 500-szor kiáltja ezt, 85 decibel erősséggel. További gyakori kiáltásai: „Csokis jégkrém a marokkói hölgynek!”, és „Citromos jégkrém terhesség ellen!” Ezek segítségével naponta 40 jégkrémet ad el.

Az artikerah vagy kartiv átlagára: 10 sékel. A legkedveltebb íz: cseresznye. Simon naponta 12 kilométert gyalogol, 3 alkalommal pihen 15 percet. 7 alkalommal ájult el a munkája során, és 5-ször szállították kórházba kiszáradás miatt. A jégládájába 80 jégkrém fér, 2 naponta 80 sékelt költ 4 kilogramm száraz jégre. A láda naponta 1 alkalommal ürül ki, szombaton 2-szer. Simon 15-ször vesztett el napszemüveget a parton. Naponta átlag 5-ször adja vissza a matkotot játszóknak a labdát. Fiatal korában naponta 20-szor. Simon minden nap végén bemegy a tengerbe úszni 1-et 🙂

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.