Benjamin Netanjahu Likud
Fotó: Haim Zach / GPO

A kormányzó izraeli jobboldali Likud párt szerda este nagygyűlést rendezett Tel-Avivban a korrupciós vádak miatt nehéz helyzetbe került Benjámin Netanjahu miniszterelnök támogatására – jelentette az izraeli tízes tévécsatorna.

A gyűlésen mondott beszédében a kormányfő a baloldalt és a baloldallal azonosított médiát azzal vádolta, hogy miután nem képesek megbuktatni a szavazóurnáknál, bűnügyi vádakkal akarnak rendszerváltozást elérni, kiűzni őt a hatalomból a jobboldallal és a nemzeti táborral együtt.

Netanjahu azt hangoztatta, hogy a média példátlan és szenvedélyes hajszát folytat ellene és a családja ellen, és “néhány pohár tea” miatt próbálják meghurcolni a magányos katonákat és a holokauszttúlélőket segítő feleségét, Sara Netanjahut.

Netanjahu megismételte az Izraelben az utóbbi hónapokban már mantrává vált mondatot, hogy “nem volt semmi, és nem lesz semmi”, utalva a nyomozás szerinte várható eredményére.

A Likud aktivistáit autóbuszokon szállították az ország minden részéből a tel-avivi kiállítási csarnokhoz, amelyet megtöltött a miniszterelnök mintegy háromezer támogatója a nagygyűlés idejére.

A tévécsatorna felidézte, hogy 1997-ben a korrupcióval vádolt akkori belügyminiszter, Arie Deri a szerdaihoz hasonló támogató nagygyűlést szervezett magának, de 2000-ben egy izraeli bíróság kenőpénz elfogadásáért ettől függetlenül három év börtönre ítélte, ahonnan huszonkét hónap után szabadult. Deri jelenleg ismét belügyminiszter, és a rendőrség ismét, már többször kihallgatta újabb korrupciós ügyek gyanújával.

Bűnügyi vádak kereszttüzébe került vagy azokért elítélt más politikusok, köztük Ehud Olmert volt kormányfő, nem szerveztek vagy szerveztettek támogató nagygyűléseket a meggyanúsításukat követően. Olmert a közelmúltban szabadult börtönbüntetésének letöltése után, amit szintén korrupciós ügyek miatt szabtak ki rá.

Ari Harow, Netanjahu bizalmasa és volt kabinetfőnöke múlt pénteken vádalkut kötött az izraeli ügyészséggel, s ennek keretében vallomást tesz a miniszterelnök elleni nyomozásokkal kapcsolatban.

Harow átadja információit az oligarchák által a Netanjahu családnak adott nagy értékű ajándékokról, valamint a kormányfőnek a Jediót Ahronót című újság tulajdonosával folytatott médiabefolyásolási korrupciós ügyéről. Az egykori kabinetfőnök a tévé beszámolója szerint a tengeralattjárókkal és más gyanús katonai beszerzésekkel kapcsolatban is rendelkezik információkkal.

Az izraeli törvények szerint Netanjahu elvileg még a vádirat benyújtása után is hivatalában maradhat, de ilyenre még nem volt példa Izrael történetében, és a legfelsőbb bíróság egyik korábbi döntése szerint le kell mondania annak a miniszternek, aki ellen vádiratot nyújtottak be.

Benjámin Netanjahu elődje, Ehud Olmert már jóval az ügyészi vádirat elkészítése előtt átadta a miniszterelnöki széket, és távozása után új választásokat írtak ki Izraelben.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSMTI / Izraelinfo