Az antiszemitizmus veszélyeire figyelmeztetett Izraelben az ENSZ-főtitkár

António Guterres ENSZ főtitkár Reuven Rivlin izraeli elnökkel - fotó: GPO

António Guterres ENSZ-főtitkár elítélte az Izrael-ellenes, modern antiszemitizmust, noha Izrael bírálhatóságát is hangsúlyozta Reuven Rivlin izraeli államelnöknél tett látogatásán, és a Jad Vasem holokausztmúzeumban is figyelmeztetett az antiszemitizmus veszélyeire – jelentette a helyi közszolgálati rádió hétfőn.

“Kérem, hogy állítsa le az Izrael elleni diszkriminációt az ENSZ számos szervezetében”- kérte első, háromnapos közel-keleti látogatásának kezdetén az ENSZ főtitkárát az izraeli államelnök.

“Elfogadhatatlan az egyetlen zsidó állammal szemben folytatott diszkrimináció, és az Izrael felszámolására tett felszólítások és lépések”- tette hozzá Reuven Rivlin az államfői rezidencián a ynet szerint.

“Biztos lehet benne, hogy figyelmesen végrehajtatom az ENSZ alapokmányát, és egyenlő bánásmódban részesítem Izraelt”- válaszolt a világszervezet főtitkára, majd hozzátette, hogy másrészt olykor ő maga sem ért egyet az izraeli politikával, és ez is legitim. Hangsúlyozta, hogy az ENSZ továbbra is barátságra törekszik Izraellel, keresi az utat a békéhez, és nem engedi az antiszemitizmust.

Fotó: GPO

Korábban António Guterres koszorút helyezett el a Jad Vasem holokausztmúzeumban a második világháborúban meggyilkolt zsidók emlékére, és bejegyzést tett az intézmény emlékkönyvébe.

“Az ENSZ főtitkáraként elkötelezetten harcolok az antiszemitizmus és az intolerancia minden, még fel nem számolt formája ellen, és nagyra tartom mindazokat, akik ebben a kivételes múzeumban dolgoznak”- mondta az emlékmúzeumban.

Guterres vasárnap este érkezett Izraelbe, és már aznap megbeszéléseket folytatott Jason Greenblattal, Donald Trump amerikai elnök különleges közel-keleti megbízottjával a palesztin-izraeli békefolyamat előrevitelének kérdéseiről.

A látogatás során tárgyalt még Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel, valamint találkozik a Gázában, a radikális iszlamista Hamász szervezet fogságában lévő két, mentálisan sérült izraeli fiatalember családtagjaival, és azzal a két családdal is, akik katonagyermekének holttestét a Hamász birtokolja a legutóbbi, három évvel ezelőtti hadművelet óta.

Fotó: Amos Ben Gershom / GPO

Az ENSZ-főtitkár kedden a Palesztin Hatóság területén Mahmúd Abbász palesztin elnökkel és Rámi Hamdalláh palesztin miniszterelnökkel tanácskozik majd, szerdán pedig a Gázai övezetbe látogat el.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSMTI / Izraelinfo