Változik a jogosítvány izraeli honosítása

 

Israel Katz közlekedési miniszter nemrég rendeletet bocsájtott ki, amelynek értelmében azok az új bevándorlók és hazatérők, illetve külföldi dolgozók, akiknek öt évnél régebbi, érvényes jogosítványuk van, külön vezetési vizsga nélkül megkapják az izraeli jogosítványt.

Mint ismert, korábban elméleti vizsgát nem, de néhány óra tesztvezetés után gyakorlati vizsgát kellett tenniük az oléknak, hiába volt akár húsz éves vezetői tapasztalatuk. A könnyítés csak a motorkerékpárra, B-kategóriás jogosítványra és a traktorvizsgára vonatkozik, e felett marad a vizsgakötelezettség. Az új rendelet értelmében a jövőben nem csak Holonban lehet intézni a honosítást, az ország bármelyik részén van rá mód a Miszrád HaRisuj (Közlekedési Minisztérium) helyi irodájában.

Az irodák címe és nyitvatartási ideje itt megtekinthető:

https://rishuy.mot.gov.il/he/licence-bureau

A jogosítvány átváltásának díja: 438 sékel + 50 sékel a tofesz járokra (zöld nyomtatvány), előzetes családorvosi és szemészeti vizsgálatra nincs szükség.

Fotó: epicantus / Pixabay

Egy másik változás, hogy augusztus közepétől azoknak a 40 év felettieknek, akik jogosítványt újítanak meg, már nem kötelező részt venniük egy előzetes (mindössze 50 sékeles) látásvizsgálaton. A minisztérium szerint ezzel megszűnik a sok felesleges adminisztráció, ráadásul az állampolgárok pénztárcájában is több marad.

A szemész szakma egyszerre hördült fel a rendelkezésre, mert mint közleményükben utaltak rá, a könnyítéssel sok rosszul látó, fel nem fedezett szürkehályog betegséggel küzdő sofőr okozhat majd komoly balesetet az utakon. Vizsgálataik szerint a 10 évente jogosítványt megújító középkorúak és idősek több mint 40 százaléka valamilyen látásproblémával küzd, melyre kötelező szűrővizsgálat nélkül esetleg csak később derül fény, pedig korai diagnosztikájával a szakma sokat tehet a páciensek jobb életminőségéért és a közlekedés biztonságáért.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSOlim magazin