Elon More településen tereget egy telepesnő a karavánja mellett - fotó: Herman Chanania / GPO
Elon More településen tereget egy telepesnő a karavánja mellett, 1979 - fotó: Herman Chanania / GPO

Izrael földjén többé nem számolnak fel izraeli telepeket – jelentette ki Benjámin Netanjahu miniszterelnök hétfő este egy ciszjordániai ünnepségen.

“Azért tértünk ide vissza, hogy örökre itt maradjunk”- hangoztatta a kormányfő a Ciszjordánia északi részén, Szamariában ötven évvel ezelőtt kezdődött telepes építkezések évfordulós rendezvényén – a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet értesülése szerint.

“Izrael földjén nem fognak többé felszámolni izraeli telepeket. Bebizonyosodott, hogy ez nem segíti a békét” – vélekedett a miniszterelnök.

“Felszámoltunk telepeket, és mit kaptunk? Rakétákat kaptunk. Ez nem fog megtörténni soha többé”

– hangsúlyozta a kormányfő.

“Képzeljék el mi lenne, ha ezeken a bérceken a radikális iszlám erői lennének. Ez nemcsak minket, hanem az egész Közel-Keletet veszélyeztetné” – tette hozzá. Az évfordulós megemlékezésre Szamariában élő telepesek ezrei utaztak hétfő este a térség egyik ipari központjába, Barkanba.

A rendezvényen beszédet mondott, és több telepes építkezést sürgetett Naftali Bennet oktatási miniszter, a telepeseket támogató jobboldali Bájt Hajehudi (Zsidó Otthon) párt elnöke. “Nincs szükségünk engedélyekre, a ciszjordániai építkezéseket nem szabadna korlátozni. Szabadon kell építkeznünk a hazánkban”- jelentette ki Bennet.

Jelenleg közel félmillió izraeli él az 1967-ben Jordániától elfoglalt Ciszjordánia és Kelet-Jeruzsálem területén, ahová már harmadszor látogatott el Netanjahu az utóbbi hetekben. Először a Bétár Illit nevű ultraortodox telepes városban vett részt egy alapkőletételen, majd megjelent az Ariel nevű városban az új orvosi egyetemi kar alapkövének lerakásán.

A nemzetközi közösség Ciszjordániát megszállt területnek tekinti, és nem ismeri el Izrael részeként, az ott létesült zsidó telepeket pedig törvénytelennek tartja. Jeruzsálemet korábban Washington és Brüsszel is bírálta a telepek miatt, mert a telepépítések gyakorlatilag ellehetetlenítik a palesztin állam létrejöttét, a ciszjordániai palesztin területi egységet. Izrael visszautasítja a bírálatokat, és azt állítja, hogy a telepek nem akadályozzák a békekötést.

A telepes-kérdés az izraeliek szerint

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSMTI / Izraelinfo