Tel-Aviv 12 legjobb kioszkja

Nem titok, a kulináris különlegességeiről ismert metropoliszban még az utcai bódékban is kiváló hamburgerek, szendvicsek, autentikus közel-keleti ételek és remek kávé kapható. Az Israel 21C internetes portál összeállításából megismerhetjük a folyton nyüzsgő város legmenőbb utcai étkezdéit.

A londoni vagy New York-i kioszkokban, utcai bódékban általában rágógumit, cigarettát vagy egy-egy gyorsételt vásárolhatunk. Tel-Avivban ezzel szemben a kioszkok már régóta tiszteletre méltó részét képezik a város kulináris kultúrájának. Ha kell, miniatűr szabadtéri kávézóként működnek, máskor éjszakai bárként funkcionálnak, s ha csak gyorsan bekapnánk valamit, akkor sem kell csalódnunk, hiszen a kioszkokban elérhető ételek zöme rendkívül ínycsiklandozó.

1Kiosk Est. 1920 – a Lilienblum és a Rishonim utca sarkán

Kiosk Est. 1920 – fotó: Facebook

A csaknem száz éve működő Kiosk Est. 1920 első volt ebben a műfajban, korai vásárlói a közelben lévő, és már régóta bezárt Eden mozi látogatói közül kerültek ki. A legszebb kioszk a Neve Cedek negyed közelében helyezkedik el, a betonból készült építményt árnyékot adó fák veszik körül, a legnagyobb melegben is kellemes kiülni az asztalokhoz és majszolni a jobbnál jobb szendvicseket, sajtokat, friss gyümölcsöket, vagy csak kortyolni a kiváló kávét.

2We like you too – Sderot Ben Zion 31.

We like you too – fotó: Kfir Bolotin / Tel Aviv Municipality

A Habima téri kioszknál mindig sorban állás van. A környék legjobb kézműves vegán szendvicseit (mandulakrémmel, szárított paradicsommal, avokádóval vagy spárgával) itt kóstolhatják meg az ínyencek, de a húsimádók sem maradnak éhen, ha erre járnak. A kósernak nem nevezhető baconos, ementáli sajtos, dijoni mustárral ízesített szendvicsük egyszerűen mennyei.

3Kiosk & Co. – a Ben Gurion és az Adam HaCohen utca sarkán

A legjobb hely egy kis éjszakai falatozásra, a szaftos hamburgerek, hatalmas marhahúsos, savanyú káposztás szendvicsek lelőhelye. És ami szintén nem elhanyagolható, itt kapható a legjobb másnaposság elleni joghurtos zöldséges ital, melynek összetevőit szigorúan titokban tartják a tulajdonosok.

4Susu & Sons – a Rothschild és Herzl utca sarkán

Susu & Sons – fotó: Nicky Blackburn

Ha valakiben megvan a merészség, hogy a hamburgert tojássalátával párosítsa, az Omer Miller, a Susu & Sons ünnepelt szakácsa. A méltán híres hamburgerezőben a húspogácsákon túl különböző speciális szószok, zöldségek, de akár rák is kerülhet a közeli Lechem Cham pékségből származó különleges zsömlékbe. Az egyetlen baj ezzel a gyorsétteremmel, hogy egyáltalán nem gyors, még éjjel egykor is sorban állás van a kioszknál.

5Malabi Dajani – a Jerusalem utca 94-ben és a Shlavim 16. szám alatt

Malabi Dajani – fotó: Facebook

70 évvel ezelőtt a híres Malabi Dajani csupán három dolgot kínált: a tejalapú malabi pudingot, szachlabot és gazozt (szénsavas üdítőt). Bár ma még mindkét helyen csak állva fogyaszthatunk, erről az apró kellemetlenségről gyorsan elfelejtkezünk, ha a méltán híres malabit kanalazhatjuk. Aggodalomra nincs ok, a környék a gyorsvasút építése miatt változóban van, hamarosan nyílik egy újabb Malabi Dajani, ezúttal már székekkel és asztalokkal, ahol még kényelmesebben élvezhetjük ezeket közel-keleti étel- és italkülönlegességeket.

6Kanafeh Butke – Carmel piac

Baklava és kanafeh – fotó: Shutterstock.com

Leginkább csak egy stand a Carmel piacon, ahol egyetlen árus kínálja a mézes arab édességet már időtlen idők óta. Ha csak arra járunk, lehetetlen ellenállni az étvágygerjesztő, édes illatoknak.

7Ben Gurion sarki kioszk – a Ben Gurion és Dizengoff utca sarkán

Itt készül a város legjobb kávéja, de a hely történetéről a baristák nem sokat tudnak. Oda se neki, a város e gyöngyszeme Tel-Aviv egyik legforgalmasabb kereszteződésében így is mindig tele van. A szokásos kávékínálaton túl a hely specialitása egy tojássalátás, spenótos miniszendvicseket felsorakoztató menü, valamint egy vietnami rágcsálnivaló is. Az olvasztott sajtos óriásperecet majszolva itt megbámulhatjuk a soha nem alvó város nyüzsgő lakóit.

8Bayern Market – Sarona Market

Bayern Market – fotó: Facebook

Csak egyetlen dolog képes legyőzni a bajor sört, s ez a bajor kaja. Látogass el a Sarona Marketen álló Bayern Market kioszkhoz, és tömd tele magad a változatos bajor kolbászspecialitásokkal. Eztán más már nem is kell ahhoz, hogy a hetedik mennyországban érezhesd magad, csupán a Tel-Avivban méltán népszerűvé vált gigantikus bajor sósperec, melyet leöblíthetsz egy jó korsó bajor sörrel.

9Nordau kioszk – a Nordau és a Sokolov sarkán

Nordau kioszk – fotó: Rya Gershcovich

Nincs jobb a reggeli úszás után, mint amikor a tengeri szellő hűti a forró lattét és a friss, puha croissant-on megcsillan a napfény. A frissen felújított fa- és téglaépületben rátermett baristák szolgálnak ki, a környék lakói pizsamában ugranak le a kávéjukért, igazi lusta szombat délelőtti hangulat uralja a teret.

10Pizza Grinberg – Uri Zvi Grinberg utca 25.

Pizza Grinberg – fotó: Facebook

A kissé külvárosi hely mindig tele van, a 16 féle vékony tésztájú pizza, a több tucatnyi feltét közül mindenki megtalálja a maga kedvencét. Ne hagyd ki a portobello gombával ízesített Valentine pizzát, de a ricottával, parmezánnal megszórt fekete szarvasgombás különlegességet sem. A legjobb, hogy augusztustól a Pizza Grinberg hétvégén korábban nyit, így akár már reggelire is bekaphatunk egy ízletes pizzát.

11Pronto Kiosko – Suk Cafon, Wallenberg utca 20.

Pronto Kiosko – fotó: Facebook

A bájos Suk Cafonon (Északi Piac) működő Pronto Kiosko méltán híres a kézzel készített al dente tésztáiról és fűszeres vegán és húsos szószairól. Ne aggódj a szénhidrát miatt, rendelj egy brokkolis, padlizsános, fokhagymás zöldpizzát, s ha édesszájú vagy, ki ne hagyd a csokoládéval töltött calzonét.

12Café Levinsky, Soda Gazoz – Levinsky utca 41.

Café Levinsky –Soda Gazoz – fotó: Nicky Blackburn

Ez a Levinsky piac szívében működő Café Levinsky – Soda Gazoz kioszk leginkább egy apró gyógyszertárhoz hasonlít. Gyógynövényekből, zöldségekből, gyümölcsökből készített szénsavas szomjoltói teszik igazán különlegessé.

FORRÁSIsrael 21c