Fotó: Israel Land Foundation

Nyolc éves szünet után ismét kilakoltattak egy arab családot egy 1948 előtt zsidó tulajdonban álló házból Kelet-Jeruzsálemben – jelentette a ynet kedden.

Kedd reggel erőteljes rendőri jelenlét mellett, a negyedhez vezető utak lezárása után lakoltatták ki az évtizedek óta általuk lakott házból a nyolc tagú, több generációs Samaszna családot.

Kényszer-kiköltöztetésüket hosszú jogi csatározás előzte meg, ugyanis az izraeli törvények szerint ha zsidók be tudják bizonyítani, hogy az 1948-as függetlenségi háború előtt Kelet-Jeruzsálemben ingatlannak rendelkeztek, akkor  visszaigényelhetik tulajdonjogukat. A törvény ugyanakkor nem rendelkezik hasonlóképpen az 1948 előtt arab tulajdonban lévő, majd Nyugat Jeruzsálemben Izraelbe került ingatlanokról – emlékeztetett a Háárec című újság honlapja.

A Sejk Dzsarra nevű kelet-jeruzsálemi lakónegyedben utoljára 2009-ben hajtottak végre hasonló kilakoltatást, azóta a heves nemzetközi tiltakozás miatt szünteltették az ilyen lépéseket.

Az üres ház – fotó: Israel Land Foundation

A Sejk Dzsarrában lévő házat eredeti tulajdonosa 2013-ban visszaigényelte, és lakottan eladta egy új, zsidó tulajdonosnak, aki a jobboldali kötődésű Israel Land Foundation (Izraeli Föld Alapítvány) segítségével fizetett. Ez a szervezet felkutatja a keleti – jeruzsálemi ingatlanok eredeti zsidó tulajdonosait, és képviseli őket a visszaigénylés jogi folyamataiban.

A házban 1964 óta élő család az elmúlt években jogi csatározást folytatott az épületért, azzal érvelve, hogy nem kilakoltatható bérlők. A bíróság 1972 óta ismerte el ott lakásukat, és két évvel ezelőtt a legfelsőbb bíróság távozásra kötelezte őket, de másfél évet adott rá, hogy új lakóhelyet szerezzenek maguknak. Fél éve elhalasztották, de kedd reggel végrehajtották kilakoltatásukat.

Muhamad Samaszna a kilakoltatás után szüleivel – fotó: Israel Land Foundation

A Samaszna család tervbe vett kiköltöztetését korábban bírálta az EU, az ENSZ, több nyugat-európai ország, de az Egyesült Államok ezúttal nem nyilvánított véleményt. Múlt hónapban hét európai ország: Franciaország, Olaszország, Belgium, Írország, Svédország, Norvégia és Málta diplomatái meglátogatták a kilakoltatásra ítélt családot.

Hét európai ország diplomáciai képviselői – köztük Franciaország, Olaszország, Belgium, Írország és Svédország – a helyszínen – fotó: Peace Now

Sejk Dzsarra és a többi kelet-jeruzsálemi lakónegyed 1948 és 1967 között Jordánia része volt, Izrael az 1967-es ún. hatnapos háborúban foglalta el a város keleti felét és Ciszjordániát Jordániától.

2009-ben hasonló körülmények közepette hajtották végre három kelet-jeruzsálemi palesztin család kényszer – kiköltöztetését, ami akkor jelentős nemzetközi tiltakozást váltott ki, Hillary Clinton akkori amerikai külügyminiszter is elítélte az izraeli lépést.

Fotó: Israel Land Foundation

Ha tetszett az írás, támogass bennünket, hogy többet és jobbat készíthessünk!

 • aser

  1948-67-ig nem Jordánia része volt Juda és Somron.Hanem Jordánia elfoglalta és megszállta ezen Izraeli területeket!
  Melyek 1948 előtt az Angol gyarmat részei voltak!
  Az arab bérlők meg keressenek maguknak más lakást.Ha egyszer a tulajdonos felmondott nekik.
  Miféle jogukat kívánta megvédeni 7 Európai állam?

 • eli

  Remek, vissza kell juttatni minden elkobzott zsidó vagyont a tulajdonosoknak!