Szó sincs tévedésről, a tél valóban, hivatalosan elkezdődött Izraelben, és ezt minden itt élő tudja. Mégpedig onnan, hogy a heti rendes bevásárlás során megdobbanó szívvel tapasztalhatta: elkezdték árusítani a friss Krembót!

A gyengébbek kedvéért: a Krembo (szó szerint lefordítva: „krémbenne”) a négercsókhoz hasonló, keksz alapú, tojáshabbal töltött, hártyavékony csokoládéréteggel bevont édesség. Mivel meleg időben a krém állaga és minősége gyorsan romlik, Izraelben kizárólag télen, októbertől februárig gyártják és árusítják. Egy szezonban nagyjából 50 millió Krembo fogy – például ebben is csúcstartó Izrael a nagyvilágban.

Minden egyes Krembót kézileg szuper-vékony (körömmel vasalható) „ezüstpapírba” csomagolnak, és 8 darabos átlátszó műanyag dobozba, illetve 40 férőhelyes karton csomagba helyeznek. Az utóbbiakra a téli hónapokban megtartott szülinapi zsúrok, ovis és iskolás mulatságok miatt van szükség, de sajnos nem kizárólag: sokan családi használatra is ezt a kiszerelést veszik, elvonatkoztatva attól a fontos ténytől, hogy a Krembo egyik legfőbb összetevője: a cukor. Trafikokban, sarki kisboltokban egyenként is megvásárolható.

A Krembónak létezik mokkás változata is, de az kevésbé népszerű, mint a fehér, vaníliaízesítésű tojáshabbal töltött.

A Krembo az izraeli társadalom megosztottságának is egyik fő oka, ugyanis a mai napig komoly vita zajlik arról, hogyan együk meg. Ahány izraeli, annyiféle Krembo-evési szokás, nyilván vérmérséklet szerint. A legkedveltebb Krembo-fajtát gyártó Strauss cég felmérést is készített erről, íme a hivatalos statisztika:

  • Az átlagember: a Krembót az alul levő keksznél megfogja, felülről lefelé haladva előbb a csokit és a habot eszi meg, desszertnek pedig megmarad a keksz (69 %).
  • A hangos kisebbség: előbb eltávolítja a kekszalapot, majd leöblíti a habos csokival (12%).
  • A békepárti: a kekszet és a csokoládét egyidejűleg fogyasztja el vertikálisan haladva (10%). Továbbá:
  • A vállalkozó szellemű: lehámozza a csokoládémázat, és annak elfogyasztása után eszi meg a habot és a kekszet.
  • A pragmatikus: a becsomagolt Krembo térfogatát egy könnyed, felülről irányzott ütéssel csökkenti, a meglaposodott Krembót egyben bekapja.
  • Az elegáns: a keksz eltávolítása után kiskanállal kieszi a habot, végül elfogyasztja a csokoládéhéjat.

Az izraeliek azonban ma már nem csak e szeretett téli édességre asszociálnak a Krembóról. Egy 16 éves izraeli tinédzser, Adi Altschuler „Knafájim sel Krembo – Krembo Szárnyak” néven egy különleges ifjúsági szervezetet alapított 2002-ben, amely azóta 63 helységben több mint 6 ezer taggal és 6,2 millió dolláros – nagyrészt adományokból és állami támogatásból finanszírozott – költségvetéssel működik és már az ENSZ-ben is bemutatták, mint élenjáró ifjúsági mozgalmat.

A Krembo Szárnyak az egyetlen olyan cserkész szervezet Izraelben, amely arra az elméletre épül, hogy különböző kulturális, vallási és társadalmi-gazdasági háttérrel rendelkező, fogyatékos gyerekek és fiatalok heti rendszerességgel együtt vegyenek részt közösségi összejöveteleken – egészséges társaik segítségével és irányításával. A találkozókon minden fogyatékos gyereket két cserkész társuk (madrich) segít, a közös játékokon és élményeken túl azok közösségi beilleszkedését segítve, de egyúttal példát adnak és kapnak társadalmi felelősségből, a sokszínűség és a másság elfogadásából, toleranciából. Az izraeli Krembo szárnyakat is ad:

Te hogyan eszed a Krembót?

Szavazás eredménye

Loading ... Loading ...

Ha tetszett az írás, támogass bennünket, hogy többet és jobbat készíthessünk!

Ügyvéd, az Izraelinfo főszerkesztőhelyettese, állandó szerzője

Ha tetszett az írás, támogass bennünket, hogy többet és jobbat készíthessünk!