A múlt hónapban a bíróságnak adott hivatalos válaszában azt állította az izraeli kormány, hogy nem szükséges a rokkantnyugdíjakat emelni, mert a fogyatékkal élők nem bizonyították, hogy képtelenség megélni a 2340 sékeles havi segélyükből.

Egy évvel ezelőtt ugyanez a kormány az izraeli hadsereg harcosainak béremelésével büszkélkedett. A hazáért az életét veszélyeztető katona ma 1616 sékel havi jövedelemre jogosult.

Holokauszttúlélők ezrei élnek havi 2700 sékel járadékból. Az állami főellenőr nemrég megállapította, hogy a kormány nem használta fel azt a 83 millió (!) sékelt, mely a holokauszttúlélők támogatására – például szegénységben tengődő túlélők meleg eledelére – volt szánva.

A miniszterelnök felesége elleni vádirattervezet szerint a Netanjahu család az adófizetők pénzéből havonta átlagosan 11580 sékel értékben rendelt ínyenc ételeket nívós éttermekből. Ez az összeg magasabb az állami szektorban dolgozók havi bérénél, a fogyatékkal élők segélyének ötszörösénél, és a holokauszttúlélők járadékának négyszeresénél. És mindez a miniszterelnök otthonában teljes munkaidőben dolgozó családi szakács alkalmazása ellenére – természetesen ez is az adófizetők kárára.

Ha tetszett az írás, támogass bennünket, hogy többet és jobbat készíthessünk!

Salátakisérletező fotós grafikus túrázó blogger, az Izraelinfo alapító főszerkesztője.

Ha tetszett az írás, támogass bennünket, hogy többet és jobbat készíthessünk!