És akkor ha az utolsó fogással kezdtem, most hozok egy ínycsiklandozó, édeskés, könnyű levest a ros hasanai ünnepi vacsorához.

Szerintem minden ünnepi menüben kell lennie egy pofonegyszerű fogásnak, amit seperc alatt, más mellett, simán, odafigyelés nélkül is meg lehet csinálni. Na ez a leves maximum fél óra, de íze és tálalása igazán ünnepi.

Nekem mondjuk még mindig fura, hogy a szeptember itt nyár, akkor van újév, amikor még tengerpartra járunk, és közben őszies ihletésű ünnepi ételeket eszünk a melegben.

Talán jövőre kitalálok egy nyáriasabb menüt is. Nem mintha ez a leves egy nehéz étel lenne, de a fűszerek nekem olyan november-december érzést hoztak a konyhámba, miközben kint szikrázott a napsütés.

Kis adalék ahhoz, miért is eszünk répát, illetve datolyát újévkor: a répa héberül gezer, ami hasonlít a g’zar szóhoz, ami ítéletet jelent. A répa fogyasztásával arra kérjük Istent, hogy töröljön minden ellenünk szóló negatív ítéletet. Jiddisül a répa mern, amiben benne van a mer “sok, több” szó, ezért mikor répát fogyasztunk, arra kérjük Istent, hogy sokasítsa meg az érdemeinket. A datolya (héberül támár) már nem ennyire kedves: ennek elfogyasztása után arra kérjük Istent, hogy irtsa ki azokat, akik gyűlölnek minket, pedig igazán utalhatna ez is az édes évünkre….

Kívánok mindenkinek boldog újévet! Hag szameach! Sana tova!

Édesburgonya répa krémleves – fotó: Gabi Berger

Hozzávalók:

  • 2 db édesburgonya
  • 2 db répa
  • 1 fej hagyma
  • 2 cm friss gyömbér, kockázva
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 tk. kínai ötfűszerkeverék
  • 1 kk. csilipehely
  • 2 dl kókusztejszín
  • datolyaméz
  • aszalt alma

A hagymát olajon picit megdinsztelem, hozzáadom a tört fokhagymát és a fűszereket, és megpirítom egy picit.

Beledobom a kockákra vágott zöldségeket, összeforgatom, ezeket is kicsit pirítom, majd felöntöm vízzel, és addig főzöm, míg minden jó puha nem lesz.

Kézi mixerrel pépesítem, majd hozzáadom a kókusztejszínt, és még egyet forralok a levesen.

A tetejére pici olajon gyorsan megsütök aszalt almakarikákat.

A levest kis datolyamézzel és a sült aszalt almakarikákkal tálalom, és igény szerint egy kis csilipehellyel megszórom.

Ha tetszett az írás, támogass bennünket, hogy többet és jobbat készíthessünk!

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.