Fél kiskanál édes méz

Új év

Fotó: studio tdes / Flickr

Nektek melyik az idei kedvenc újévi jókívánságotok?

Ezekben a napokban valamennyien rengeteg jókívánságot kapunk az ünnepekre és a következő évre. Ezek közül szeretném megosztani veletek azt, amit idén a leginkább szerettem. Külön meghatott, hogy az üzenetet egy vallásos muszlim fiatalembertől kaptam:

Megnéztem egy méhésznél (manapság “méztermelő”), hogy csinálják a mézet. Elmagyarázta nekem, hogy a méh keményen dolgozott a méz készítésével. Aztán megkérdeztem: hány kiló mézet termel a méh egész életében? Nos, nem fogjátok elhinni, mit válaszolt: egy méh egész életében maximum fél kiskanál mézet készít!

Most képzeljétek el, hogy a méh azt mondja: hát frájer vagyok én? Egész életemben dolgozom, összesen fél kiskanál jön össze, aztán jön az ember, belemártja az almáját, és egy pillanat alatt megeszi, amin egész életemben dolgoztam. Nem akarom folytatni a méztermelést. Mi lesz akkor? Ezt beteszik a méhek WhatsApp-csoportjába, és a végén mindannyian abbahagyják a méztermelést. Akkor nem lesz méz a világon!

Tanulság:
A világ: a kaptár;
És mi vagyunk a méhek;
A feladatunk: hogy mézet készítsünk. Vagyis, hogy jót tegyünk a világon. Mindenki más módon termel mézet.
De a méztermeléshez keményen kell dolgozni. Nincs ingyen vacsora. Bele kell fektetni, mint a méh. És hierarchia és rend is van a kaptárban.
És néha belopakodik a gondolat: annyit belefektetek, és mi az eredmény? Összesen fél kiskanál! Nem éri meg, amit csinálok.
A méh azt tanítja nekünk, hogy te egy fél kiskanál, és te egy fél kiskanál, és én egy fél kiskanál, és mindannyian együtt összehozzuk a mézet.

Kívánom, hogy legyen jó és édes évünk, melynek során merüljünk el feladataink elvégzésében legalább annyira, mint a méh, és foglalkozzunk a világ mézének előállításával.

Ha tetszett az írás, támogass bennünket, hogy többet és jobbat készíthessünk!

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.