Csökkentették Elor Azaria büntetését

Négy hónappal csökkentették Izraelben annak a katonának a börtönbüntetését, aki másfél éve agyonlőtt egy már ártalmatlanná tett palesztin merénylőt – jelentette szerdán a ynet.

Gadi Ejzenkot altábornagy, az izraeli hadsereg vezérkari főnöke a palesztin merénylőt lelövő katona, Elor Azaria kérésére mérsékelte az emberölésért rá kiszabott másfél éves börtönbüntetést.

“Azaria viselkedése elvetendő és ellentétes a hadsereg parancsaival és értékeivel” – írta válaszában a hadsereg vezetője. Ejzenkot leszögezte, döntésének meghozatalában szerepet játszott az a tény, hogy Azaria nem vállalta tettéért a felelősséget, és nem tanúsított megbánást sem, így a teljes büntetés eltörlését nem támogatja.

“Mégis helyesnek láttam figyelembe venni a könyörületesség és a megbocsájtás szempontjait, és méltányolni katonai múltját.”

Az új döntés értelmében összesen egy évet és két hónapot kell a katonai börtönben letöltenie, az eredetileg kiszabott másfél év helyett.

Elor Azaria 2016 márciusában lőtt le egy már ártalmatlanná tett palesztin merénylőt, és tettéről több videofelvétel is készült. A magatehetetlen terrorista lelövése hatalmas társadalmi vitát váltott ki és megosztotta az izraeli közvéleményt; sokan jogosnak vélték a katona tettét, noha az ellentétes az izraeli hadsereg fegyverhasználati szabályaival, és teljes kegyelmet követelnek Azaria számára.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSMTI