Jom kipur napja talán a legfontosabb a zsidó ünnepek sorában, a megtérés, a bűnbánat csúcspontja. Természetes, hogy sok műalkotás foglalkozik ezzel az ünneppel, amely még a megszokottnál is jobban bővelkedik ősi szokásokban, szimbólumokban.

A ynet az ünnep tiszteletére izraeli képzőművészek Jom kipur ihlette alkotásaiból tett közzé válogatást, én ezek közül egyik kedvenc izraeli festőm, Eliahou Eric Bokobza képét osztom meg, amelyet az alkotó így mutatott be:

“Édesanyám, nyugodjon békében, minden évben elcipelt a kaparot szertartásra. Én világi zsidó vagyok, a családunkat még hagyományőrzőnek sem lehetne nevezni, de anyám az engesztelési szertartást minden évben elvégezte, ahogy gyermekkorában Tunéziában csinálták. A kép két ellentétes világot ábrázol – egyrészt a vörös hajú, fekete nadrágot és fehér inget viselő rabbit, aki egy kakast tart a kezében, másrészt engem – a világi gyereket. Az én öltözetem szöges ellentétben áll a rabbiéval: színes Hawaii-ing, ami a fekete-fehér hagyományos vallásos öltözék kontrasztja.

A második ellentét a képen az, hogy a gyerek kezében egy kiscsirke van a szertartás alatt. Egyrészt ott van a kakas, amelyik egyértelműen életével fizet majd a gyerek bűneiért, másrészt a gyerek sajnálja a kiscsirkét. Állatvédelem egy olyan szituációban, ahol nincs helye az állatvédelemnek. És van még valami – a kaparot szertartásban a kakas mindig fejére állítva, fordítva szerepel. Ezen a képen a kakas egyenesen áll, főszereplő. A kakas szó szinonimája héberül a „férfi”, és itt a kakas még őrzi a becsületét, akármilyen szörnyű az egész jelenet.”

Ha tetszett az írás, támogass bennünket, hogy többet és jobbat készíthessünk!

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.