Fotó: Ron Almog / Flickr

“És szólt az Örökkévaló Mózeshez, mondván: Szólj Izrael fiaihoz, mondván: Tizenötödik napján a hetedik hónapnak sátrak ünnepe legyen hét napig az Örökkévalónak.”

Tisri hónap tizenötödikétől hét napon át ünnepeljük a sátrak ünnepét (héberül: chag szukkot) annak emlékére, hogy a zsidók ősei az egyiptomi szolgaságból történt szabadulás után, mielőtt az ígéret földjére léptek volna, negyven évig vándoroltak a pusztában, s ez idő alatt ideiglenes hajlékban, sátrakban laktak.

Szukot a jeruzsálemi Mea Searimban – fotó: Mark Neyman / GPO

A pészáchhal és a sávuottal együtt ez a harmadik, úgynevezett zarándokünnep, melyen a Szentély fennállásának idején a zsidók Jeruzsálembe mentek, hogy áldozatot mutassanak be.

A szukkothoz kötődő szokások közül a legfontosabb a sátorban való evés és alvás előírása: a hétnapos ünnep előtt a hagyományőrző zsidók szukkát – sátrat – építenek, aminek a három falát és a tetejét növényekkel és ágakkal fedik be, de csak annyira, hogy az ég látható maradjon. Az ünnep alatt minden komolyabb étkezést ebben a sátorban fogyasztanak el és ha lehet, ott is alszanak.

Fotó: Wikipedia

A sátorépítés, annak kidíszítése és az ott tartott családi összejövetelek teszik ezt az ünnepet igazán széppé.

Küldjetek fotót a saját, külön bejáratú sátratokról, ha idén Ti is betartottátok a sátorépítés ősi parancsát, vagy egyszerűen jó családi szórakozás volt és szívesen megmutatnátok másoknak is az elkészült művet – mi ITT közzétesszük.

Ide küldjétek a fotókat Facebook üzenetként: https://www.facebook.com/izraelinfo/
Vagy erre az email címre: info@izraelinfo.com

Óriás sátor Jeruzsálemben – fotó: Moshe Milner / GPO

Ha tetszett az írás, támogass bennünket, hogy többet és jobbat készíthessünk!

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.