Nagy Zsolt és Hegedűs D. Géza A hentes, a kurva és a félszemű című filmben. Fotó: HAIFAFF

Mi a közös egy a 20-as évek végén játszódó, kosztümös, fekete-fehér, ölős-b@szós puszta-westernben, egy a múlt démonjaival viaskodó családi feminista-drámában és egy romantikus, testi-lelki fogyatékainkat legyőző pszichotrip fejlődésregényben?

Ki nem találják: a VÉR!

Szász János A hentes, a kurva és a félszemű című alkotásában megállíthatatlanul, folyamatosan ömlik a vér, és minden alárendelődik az állatias ösztönöknek. Nem számít a törvény, a szokás, a lélek és a kultúra. Két dolog számít – a pénz és a pin@. A nézőt a székhez szögezik Máthé Tibor csodálatos fekete-fehér képei, a színészek által tökéletesen megformált súlyos pszichiátriai eseteket tűpontosan leíró karakterek és a gördülékenyen kibomló, érdekfeszítő, fordulatos történet.

Mészáros Márta jutalomjátéka az Aurora Borealis – Északi fény című film. Ez már kicsit nehézkesebben indul, ám egyszer csak képtelenek vagyunk befogadni az újabb és újabb elképesztő sorstragédiákkal megküzdő Nagymama történetét, amit a lánya csak azért is felkutat valamiféle igazságot keresve. A történelem önkénye hányja-veti a kelet-európai halandót, amíg végül senki sem az, akinek megismertük és egy újabb váratlan fordulat teljesen átírja tudásunkat. A dráma kiindulópontja mi más is lehetne, mint a nyakon lőtt szerelmes férfiből csordogáló vér.

Enyedi Ildikó katartikus hatású mesterműve, a Testről és lélekről, a felvágott erekből szivárgó vérből táplálja az örök szerelem reményét. A mély és romantikus történet újabb mészárszékre repít bennünket, ahol a dolgozók sebzett és érzékeny lelke álmaikban találkozik. Herbai Máté szürreális vizuális világa elvarázsolta a haifai közönséget, akik megilletődve, tapsolva köszöntötték a februárban a Berlinálé Nagy-díját elnyert filmet.

A három alkotást összeköti a kiváló színeszek tökéletes alakításainak garmada, a pontos, precíz és felkészült rendezői munka, a hihetetlen látványvilágot teremtő operatőrök és az eredeti és egyedi történetmesélés. Báruh Hasem minden jegy elkelt, és újabb vetítéseket kellett betenni.

Szép munka volt Véreink!

Ha tetszett az írás, támogass bennünket, hogy többet és jobbat készíthessünk!

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.