A 20 éves izraeli tornász, Artem Dolgopyat állhatott a dobogó második fokára szombaton (október 7.) a Montreálban zajló torna-világbajnokságon, ezzel minden idők eddigi legjobb izraeli tornászteljesítményét érte el.

Dolgopyat a szerenkénti döntőben, talajgyakorlatával nyert ezüstérmet, miután döntős gyakorlatára 14,533 pontot kapott, amit egyedül a japán Sirai Kenzónak sikerült felülmúlnia. A harmadik helyet az amerikai tornász, Yul Moldauer szerezte meg.

“Nagyon boldog vagyok. Ez az első világbajnokságom, az első döntőm, és most egyből egy érem”  nyilatkozta a tornász. “Nagyon örülök, hogy sikerült leküzdenem a korábbi sérülésemet, gyermekkorom óta készültem erre az éremre.”

Dolgopyat Ukrajnában született, hatévesen kezdett tornázni. Nyolc évvel ezelőtt költözött (alijázott) családjával Izraelbe, azóta a Maccabi Tel Aviv sportklubban együtt edz Alex Shatilovval, aki eddig már három olimpián képviselte Izraelt, és számos világ- és Európa-bajnokságon szerzett érmet talajgyakorlataival.

Az újdonsült bajnok a Shatilovval való összehasonlításokra hivatkozva így fogalmazott: “A cél az volt, hogy túlszárnyaljam őt, nem csak az, hogy elérjek a szintjére. Most már a tokiói olimpiára koncentrálok.”

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁShttps://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-5025675,00.html, https://www.haaretz.co.il/sport/other/1.4496191