Hajdina pörkölt

Hajdina saláta - fotó: Dan Peretz

Mielőtt e – vegán, gluténmentes és szuperegészséges – Hajdina pörkölt elkészítésére térnénk, ismerkedjünk meg a hajdinával.

A Hajdina, vagy Pohánka, Tatárka (tudományos nevén: Fagopyrum esculentum, angolul: Buckwheat, héberül: Kuszemet, כֻּסֶּמֶת), egy eredetileg Kelet-Ázsiából származó, lágyszárú egynyári növény, melynek a lisztes magját használják ételkészítésre. Ma leginkább Oroszországban és Kínában termelik. A hajdina vasban, cinkben és szelénben gazdag keserűfű. Megtalálható benne az antioxidáns rutin is.

Van ahol lisztként használják (Spanyolországban “fekete liszt”-nek hívják), Kelet-Európában és Oroszországban – főként a régebbi korokban – kását főztek belőle.

Itt Izraelben a kuszemet kukoricadarához hasonló formájában ismert. Nincs kapcsolatban a bibliai tönkölybúzával , mely az öt, kenyérsütésre használt gabonaféle között volt található (búza, árpa, abrakzab, tönkölybúza, rozs).

A hajdina tápanyagértékei (nem teljes, a vas mennyisége is hiányzik!): Kalória 343, Fehérje 13,2 g, Szénhidrát 71,5 g, Olaj 3,4 g, Telített olaj 0%, Koleszterin 0 mg, B1-vitamin 0,4 mg, B2-vitamin 0,2 mg, C-vitamin 0,4 mg, Kalcium 48 mg, Nátrium 6 mg, Élelmi rost 10 g.

A Hajdinának enyhe és különleges íze van. Úgy viselkedik mint a többi gabonaféle (bár ha jobban belegondolunk, valójában ez nem gabona, hanem gyümölcs…), tehát azok a jellemzői, mint például a búzának, vagy a rizsnek, ezért hasonlóképpen főzzük, és sokféle ismert étellel lehet kombinálni. A hajdinában csak 3% olaj van, és a benne található összetett szénhidrátok 15% koncentrációban ásványi rostokat tartalmaznak, ami segít az elhízás megelőzésében. Az emberi szervezet a tatárka fehérjetartalmának 80%-át képes hasznosítani, mellyel különlegesen megbecsült helyet biztosít magának a fehérjét nyújtó növények között.

Már töméntelen jó okunk van arra, hogy kipróbáljuk ezt a pörköltet, de ha további okokat akartok, tessék: gyorsan, könnyen elkészíthető, megfelel egy teljes étkezésre, és miként fentebb már említettem, vegán, valamint gluténmentes.

Hozzávalók (6 személyre):

  • 6 evőkanál repceolaj
  • 1 fej vöröshagyma, meghámozva és finomra vágva
  • 3 gerezd fokhagyma, apróra vágva
  • 1 sárgarépa, megtisztítva és kis kockákra vágva
  • 1 zeller gyökér, megtisztítva és kis kockákra vágva
  • 2 petrezselyemgyökér, meghámozva, felkockázva
  • 3 pohár hajdina
  • 4 1/2 pohár víz
  • Só és bors ízlés szerint
  • 4 evőkanál apróra vágott petrezselyem
  • 1 citrom leve

Elkészítés:

  1. Egy serpenyőben megmelegítjük az olajat, és addig sütjük a hagymát, míg átlátszó nem lesz.
  2. Hozzáadjuk a fokhagymát, sárgarépát, zellert, petrezselyemgyökeret és a hajdinát, és folyamatos keverés közben körülbelül 3 percig sütjük.
  3. Hozzáöntjük a vizet és felforraljuk. Sózzuk, borsozzuk, lefedjük az edényt és alacsony lángon mintegy 15 percig főzzük.
  4. Leöntjük a vizet, hozzáadjuk a felaprított petrezselymet, citromlevet, és összekeverjük.

(A recept Charlie Fadida séftől származik)

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.