Távoli egzotikus országokba utazni azért is szoktunk, mert ott helyi ételekkel lehet megrakni a pocakot. Izraelből nézve ilyen izgalmas haskaland Magyarország is. Nekünk, akik éltünk ott, a lángos, a palacsinta, a csabai kolbász vagy a pörköltek a mindennapok szerény étkezéseihez tartoztak, de az emlékekben fenséges lakomákként élnek még a hétvégi piaci lacikonyhás zabálások is. Döbbenten tapasztaljuk már egy-két év után, hogy ha más nem is, az ízlelőbimbók hazavágynak.

Aztán, ha a Ben Gurionon leszáll a Wizzair gép és belekukucskálnak a Budapestről visszatérők bőröndjeibe, az izraeli vámosokat nem lepi meg, ha egy-egy rúd szalámit vagy más effélét találnak. Beivódtunk a köztudatba ezekkel a privát-import kóstolókkal. Beleevődtünk, mert inni ritkábban szoktunk magyarul, mondjuk jó magyar borokat, a kedvenc fajtáinkat. A Magyar Gasztronómiai és Kulturális Napokon erre is lesz majd mód.

Szóval a bőrönd-import szervezett formája lesz ez a kétnapos rendezvény. A magyar kofferbe befért még a Debreceni Hajdú Néptáncegyüttes és a Sabbathsong Klezmer Band is, hogy nóta is szóljon a jó ebédhez. A kultúra-koffer eléggé kézipoggyász az idén, de sebaj. Ha az izraeli magyarok az Óhazáról beszélgetnek, előbb-utóbb a hasuknál kötnek ki. Ehhez most október 2526-án a tel-avivi Régi Kikötőt (Namal)  használhatjuk. A részletes programot már megírtuk. Jó étvágyat!

És desszertnek ott leszünk mi is. Az Izraelinfo és az Új Kelet egy asztalnál vár majd mindenkit egy jóízű beszélgetésre.

Ha tetszett az írás, támogass bennünket, hogy többet és jobbat készíthessünk!