Szent, önzetlen mártírasszony, vagy hisztérikus, manipulatív boszorkány Sara Netanjahu?

A válasz persze attól függ, kit kérdezünk. Sara Netanjahu senkit sem hagy hidegen, nevének hallatán mindenki rögvest hevesen támadni vagy védeni kezdi az izraeli first ladyt – aki voltaképpen nem is first lady, hiszen ez a cím a protokoll-lista szerint valójában a mindenkori államelnök feleségének, vagyis manapság Nehama Rivlinnek járna. De Sara Netanjahu évtizedek óta mindig ott van férje oldalán minden közéleti eseményen, rendre előkelő helyet foglal el a legbefolyásosabb izraeli nők sorában, és ezzel látványosan részesévé vált Izrael politikájának – noha soha senki nem választotta meg semmiféle közhivatalra.

[irp]Nevesebb elődei – Lea Rabin, Szonja Peresz vagy Lili Saron – soha nem váltottak ki hozzá hasonló indulatokat, s legfeljebb egy-egy pillanatra kerültek a figyelem középpontjába – Lea kormányválságot okozó amerikai bankszámlája miatt, Szonja az izraeli politika, és főleg politikusok látványos, megvető utálata, Lili pedig férje iránti odaadó szeretete és kiváló magyaros főztje nyomán – ami alaposan meg is látszott Ariel Saronon. De nem szerepeltek állandóan a tévé képernyőjén, ahogy Sara Netanjahu, aki elkíséri férjét minden egyes külföldi útjára, akivel kéz a kézben szállnak repülőre, majd együtt fogadják a protokollünneplést, ahol a szép szavakat, a diplomáciai mézes-mázat legalábbis a miniszterelnökné komolyan veszi, élvezi, és láthatóan személyes érdemeinek tulajdonítja.

Vajon mi készteti ezt a politikusfeleséget, hogy állandóan a címlapokra, a kamerák elé törekedjen, majd ostorozza a médiát, ha az valóban odafigyel rá, és megírja a róla szóló, és gyakran egyáltalán nem hízelgő értesüléseit? Honnan jött, ki is Izrael maga kreálta first ladyje, aki még az ENSZ közgyűlésén is férje oldalán ült az amerikai elnök beszéde alatt, majd személyesen, urával együtt gratulált Donald Trumpnak?

Sara Netanjahu édesapja, Smuel Ben-Arci 19 évesen, jesivabóherként, családjából egyedül választotta Palesztinát. Először egy Bné Brak-i jesivában folytatta tanulmányait, majd egy év elteltével elragadta a cionizmus, és inkább a földművelést és a világi életmódot választotta, s csak élete utolsó éveiben tért vissza a micvák követéséhez. Vallásos neveltetése mégis meghatározta életét. 1945-ben az Irgunban, 1946-tól a Haganában harcolt, s bevonulása után bibliai tanulmányokból szerzett MA fokozatot a haifai egyetemen, és tanah tanárként helyezkedett el. Kirját Tivonban telepedett le, ott is tanított. Egy tanítóképző igazgatóságáig vitte, miközben összesen 12 könyvet írt, ismeretterjesztő, Izraelről szóló, életrajzi és bibliai tárgyú műveket.

Tősgyökeres, sokgenerációs jeruzsálemi lányt vett feleségül, s három fiuk után 1958-ban megszületett Sara Ben-Arci néven legkisebb gyermekük, egyetlen kislányuk is. Az iskolában szépen teljesítő Sara a hadseregben pszichológiai teszteket töltetett ki a katonákkal, majd technikai kiértékelésükön is dolgozott, s annyira megtetszett neki ez a világ, hogy pszichológia szakra iratkozott be a tel-avivi egyetemre, ahol 1984-ben megszerezte a BA fokozatot.

Közben már 22 évesen férjhez ment Doron Neubergerhez, akitől hét év múlva elvált. Az első férj 1996-ban azzal fenyegetőzött, hogy házasságukról mindent kipakoló könyvet ír, de nyomós okból ettől később elállt. Hogy mi volt a nyomós ok? Azt állította, a Netanjahuk tekintélyes summát ígértek neki, ha nem írja meg. Az akkor már kormányfői pár ügyvédje szerint viszont ő követelt egymillió dolláros hallgatási pénzt. Hogy mi történt végül, az rejtély. De tény, hogy a könyv azóta sem került a könyvesboltokba.

Izraelben egy pszichológiából szerzett BA fokozattal nem sokat lehet kezdeni, a praktizáláshoz vagy egy szakmabeli álláshoz minimum MA-re van szükség, úgyhogy a fiatal Sara a nyolcvanas években az EL AL légitársaságnál helyezkedett el légi utaskísérőként. Ott ismerkedett meg állandóan utazó második jövendőbelijével. Ugyanis Benjámin Netanjahu, a Likud szépreményű politikusa a ’80-as években Izrael ENSZ-nagyköveteként rengeteget ingázott a kontinensek között. 1991-ben házasodtak össze, és már abban az évben, július végén megszületett első fiuk, Jair, akit ’94-ben követett második gyermekük, Avner.

fotó: GPO

Közben ’93-ban kitört a máig ködös és zavaros kazettaügy. Benjámin Netanjahu januárban a tévéhíradóban drámai bejelentést tett: viszonya volt egy nővel. Mint kiderült, Ruth Bar nevű tanácsadójával, de ennek vége, és szánja-bánja. Állítólag ezzel az információval és egy házasságon kívüli kapcsolatát feltáró videókazettával próbálták zsarolni és meghekkelni nagyratörő politikai álmait, és ezért lépett a nyilvánosság elé, hogy remegő hangon nyilatkozzon, elébe menjen a dolgoknak. A politikai pletykák szerint, hogy mentse a bőrét, ekkor egy rejtélyes szerződést is alá kellett írnia ügyvéd előtt, amelyben Sara és Bibi – ahogy Izraelben mindenki nevezi őket – további kapcsolatuk szabályait rögzítették. És ettől a pillanattól keltezhető, hogy minden egyes külföldi útjára kézen fogva vezeti fel nejét a repülőgép lépcsőjén, sőt, amíg kicsik voltak, gyermekeiket is vitték magukkal mindenhová, márpedig mindketten szeretnek utazni a nagyvilágban.

Már ismert politikus feleségeként a kilencvenes években Sara ismét beiratkozott, ezúttal a jeruzsálemi egyetemre, ahol egy oktatáspszichológus MA fokozatot szerzett, ami már lehetővé tette, hogy a jeruzsálemi városháza alkalmazásában több intézményben tanácsokat adó iskolapszichológusként helyezkedhessen el.

Sara Netanjahu töretlen népszerűtlenségének ügye már Netanjahu első kormányzása, 1996 és 1999 között elkezdődött, már akkor rákerült a tisztaságmániás, hisztérikus, kontrollfreak, vagyis mások ellenőrzésében örömét lelő bélyeg, és megírták a lapok, hogy problémás a kommunikációja, dühkitörései vannak, üvöltözik és megalázóan bánik a körülötte élőkkel, elsősorban alárendeltjeivel.

Az egyik első botrányt egy kidobott babysittere okozta, aki kiteregette a ház asszonyának viselt dolgait, rapszodikus viselkedését és bogarait. A rezidencia takarítónője követte, aki felé állítólag egy papucs röpült, mert a ház úrnője elégedetlen volt munkavégzésével. Ezek még a kilencvenes évek viselt dolgai voltak, majd ebben a műfajban a legutóbbi miniszterelnöki korszakok idején állítólag egy  leégett levesért egyenesen az utcára dobott egy alkalmazottat, és végül sokak ingerküszöbét a Meni Naftali üggyel érte el, melyben Naftali, a volt gondnok munkajogi pert és sok tízezres kártérítést is nyert főnöknője megalázó, pökhendi viselkedése nyomán.

A vádak másik típusát egyik barátom a „takarékos asszonyka” szavakkal foglalta össze. Legendássá vált Sara Netanjahu fösvénysége, ahogy a miniszterelnök családjának minden költségét az állammal, vagyis velünk próbálja megfizettetni. Beleértve a hétvégeken használt cezáreai villájuk medencéjének vízellátását, a már-már gyanús, tízezres fagyiszámlákat (talán más dolgokat ezzel a bolttal sikerült elszámoltatni?), a sokezres díszgyertyázást, a kicserélt és visszacserélt kerti bútorok ügyét. (Saját villájuk kertjében állóval azonosat – csak éppen a lepukkant helyett vadonatújat – rendeltetett a jeruzsálemi rezidenciára, a régit vitette a fővárosba, az újat meg magukhoz, haza. Aztán mikor kipattant az ügy, akkor kicseréltette a kerti garnitúrát.)

Sok szó esett róla, hogy a rezidencia alkalmazottaival évekig visszavitette az üres üvegeket, majd zsebre vágta a pénzt, aztán amikor kiderült, akkor ezt is visszaadta. A pénzügyi szabálytalanságok, a „kombínák”, a lepapírozások miatt nyomozást folytatott és vádemelést javasolt a rendőrség. Végül a hat ügyből egyben vádemelést fontolgat jelenleg Aviháj Mandelblit államügyész a first lady ellen.

fotó: GPO

De közben Sara Netanjahu és hívei számára egy egészen másik, alternatív valóság is létezik. Az újságok, sőt immár a  rendőrség és a bíróság számára csak „fake news”: ezzel szemben az igazságot az igaz ügyekért áldozatosan, még first ladyként is dolgozó gyermekpszichológusnő jelenti (ahogy azt maga Benjámin Netanjahu is többször kijelentette, noha nejének nem ez a szakmája, nem tartozik a klinikai pszichológusok jóval előkelőbb kasztjába). Emellett az idős holokauszttúlélők védelmezője, az emberbaráti ügyek önzetlen felkarolója. Erről a vágyott képről rengeteg részletet találhatunk a rendszeresen frissített „Love Mrs. Sara Netanyahu” című Facebook-oldalon.

És végül szóljunk valami egyértelműen pozitív változásról is Sara Netanjahuval kapcsolatban. Számos alkalommal elmondta, hogy szerinte a baloldali sajtó már a ’90-es évek óta pikkel rá és a férjére, szándékosan rossz színben próbálják feltüntetni, befeketítik. Első kormányfői időszakukban ez szerinte azért történt, mert szépek voltak és fiatalok.  Akárcsak egykoron Washingtonban a Kennedy pár fiatal gyermekeikkel, és ezt nem bírták elviselni a balos sajtómunkások, mert ők jobboldali politikusok voltak. A szépség relatív, de Netanjahuné javára mindenképp el kell mondani, hogy külseje az utóbbi években előnyére változott. Sokan emlékezünk még a néhány éve, férje beiktatásakor történt fekete, átlátszó csipkeruha esetére, amit egy jó alakú huszonévesnek sem javasolnánk egy hasonló eseményre. Azonban az utóbbi időkben, mióta Sandra Ringler a stylistja, szembeötlő módon megjavult ízlése, egyre kifinomultabb és elegánsabb – miközben azt sem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy egyre jobban hasonlít magára Ringlerre.

főkép grafika: Salamon Sára

Szerinted Sara Netanjahu...

Szavazás eredménye

Loading ... Loading ...

Az írás az Új Kelet újság 2017 októberi számában is megjelent nyomtatásban.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.